Лято е – слънчево и топло. Как да седите затворена сред четирите стени, когато е време за разходки, за почивка на море или на планина, за излети сред природата. Но слънцето и топлината са много по-опасни за Вашето бебе, отколкото за Вас самата. Ето защо има няколко основни правила, които трябва да спазвате по време на приятните разходки. Доказано е, че слънчевите лъчи значително увеличават риска от рак на кожата.
Помнете, че детската кожа е около десет пъти по-тънка от кожата на възрастните и не понася силното слънце. За да нямате проблеми с Вашето бебе, задължително го обличайте с леки дрехи и слагайте шапка на главата му. Количката да е със слънчев чадър. Избягвайте разходките в часовете на най-силното слънце и, разбира се, използвайте слънцезащитен крем с висок фактор. Не бива да използвате този от миналата година. Намажете лицето, ръцете и краката на малкото човече, защото те ще са изложени най-много на слънце. Ако го оставите голо, не пропускайте гръбчето и корема. Добре е, преди да купите крема, да се посъветвате със специалист дерматолог. Не избирайте крема по препоръка на някоя позната, която била “много доволна”. Вашето дете може да има чувствителна кожа и да се нуждае от специална защита. Мажете бебето поне 30 минути преди да излезете навън – така кремът ще може да проникне в епидермиса и да осигури най-добрата защита.
Разхождайте се с количката или сутрин между 9 и 11 ч., или в по-късните следобедни часове – след 18 ч., когато температурата е по-ниска, а ултравиолетовите лъчи не са толкова силни. Видът на дрехите също е от голямо значение. При подбора на летния бебешки гардероб обърнете внимание преди всичко на материите. Те трябва да се естествени и да не запарват. Памучните и ленените тъкани спират ултравиолетовите лъчи и предпазват от изгаряне. В най-горещите дни оставяйте мъничето само по гащички.
Имайте едно наум, че в топлото време детето не е напълно защитено от простуда. Ето защо не го оставяйте на течение. През нощта прозорецът на стаята, в която спи, може да е отворен напълно, но малкото човече да не е близо до него.
Ако сте от смелите майки, които водят и бебето на море, дори и да е съвсем малко, не го лишавайте от ласките на водата. Може да седнете на брега и да го държите на коленете си, докато вълните леко Ви покриват. Това обаче не бива да продължава повече от 5 минути. Слънцето е прекалено силно за малкото човече, а и водата може да доведе до изгаряне. След тази морска баня намажете детето още веднъж с крем, като го държите на сянка. Ако планирате морска екскурзия, когато избирате слънцезащитен крем, проверете дали е водоустойчив.
Докато сте на плажа, поставяйте количката под чадъра или на “шарена сянка”, но винаги главата на бебето да е изцяло на сянка. Малчуганът е склонен към прегряване. Едно от решенията на този проблем е да му давате да пие повече течности. Това, разбира се, означава и да се заредите с повече пелени за еднократна употреба. Запомнете, че при нормални условия дете с тегло 10 кг се нуждае поне от 1 л вода или сок дневно, а в горещините – от повече.
Добре е, ако сте на море, да изберете място с повече удобства – баня с течаща топла вода. Бебето изисква много грижи и около него непрекъснато има пране, изваряване на шишета и пр. В случай че сте от любителите на силните усещания и се каните да почивате на бунгало или на палатка, не бива да пренебрегвате мерките срещу насекомите. Всяка вечер оглеждайте добре телцето на малкото човече, за да сте сигурна, че няма да възникнат проблеми. Същото важи и ако сте на планина. Там летящите насекоми и малките пълзящи гадинки са повече. На местата над 1000 м надморска височина интензивността на слънчевите лъчи нараства с около 20%.

С деца на път
Предприемайте пътешествия едва 4 месеца след раждането. Преди това бебето е малко и има риск за неговото здраве. Ако пътувате със самолет, детето трябва да е поне на 7 месеца. Дългото чакане и струпването на много хора на едно място може да го изнервят.
По време на пътуването и на почивката не давайте на детето чешмяна вода или наливни плодови сокове.
Мийте ръцете си и ръцете на бебето възможно по-често. Колкото и да Ви се иска и колкото да са мили безстопанствените животни – не ги галете!

Аптечка за спешни случаи
Добре е да поговорите с личния лекар преди пътуването, но сред основните неща в аптечката са:

  • термометър
  • антибиотик и антибиотичен крем за кожни инфекции
  • йод и превързочни материали
  • лекарство срещу повръщане
  • лекарство за сваляне на температура
  • прахчета за възстановяване на водно-солевата
  • загуба при диария