Проф. Румяна Вачкова, консултант по хранителна безопасност, Национален център по опазване на общественото здраве, пред “9 месеца”

Има ли опасни пластмасови шишета?
Пластмасата се състои от молекули, част от които в зависимост от обработката и технологията на производство остават свободни и несвързани помежду си. Така при загряване или друга обработка отделни свободни молекули могат да преминат от пластмасата в храната или в напитката, която се съдържа в шишето – получава се т.нар. миграция. Пластмасата е постоянно изследван материал и с течение на годините анализите постоянно се задълбочават и се правят нови разкрития. Така например целта на фирмите производителки беше да се направят прозрачни пластмасови шишета, които да издържат на висока температура. Такива са поликарбоновите. При проучване дали материалът не влияе върху храната на бебето се оказа, че веществото бисфенол А, което се съдържа в него, въздейства върху ендокринната система и действа като естрогени (женски полови хормони). Има и недостатъчно доказан канцерогенен ефект. Направиха се редица тестове, за да се установи дали бисфенолът от бебешките шишета преминава в храната в толкова голямо количество, че да е опасен за децата. Оказа се, че количеството, което мигрира, е над 100 пъти под допустимите граници, не води до риск за здравето, не променя състава на храната и органичните й качества. Така на базата на всички тези изследвания експертите от Европейския съюз и от Световната здравна организация не забраниха използването на този вид пластмаса за изработката за бебешки шишета.

Стъклените или пластмасовите шишета и чашки са по-подходящи за кърмачетата и бебетата?
Безспорно стъклото е най-добрият материал, подходящ за бебета и малки деца. Изделията от него обаче са трудно преносими и много чупливи. От друга страна, в недобре почистените ъгълчета на стъклото има възможност да се задържат микроорганизми и това да стане причина за появата на някакъв проблем. Пластмасовите шишета са подходящи, тъй като са леки, удобни за почистване и са истинско улеснение за майката. Храната в тях не са задържа дълго време – топли се, дава се на детето и остатъкът се изхвърля.


Когато обаче говорим за храни, предназначени за по-продължителна консумация, като пюретата, стъклените опаковки са най-подходящи. При тях миграцията на вредни вещества е минимална. При едно изследване обаче се установи, че в уплътнението на бурканчетата с метален капак се съдържа веществото семикарбацид. Доказано бе, че то преминава в детските храни и е канцерогенно. След редица проучвания експерти от Европейския съюз решиха, че трябва да забранят това уплътнение и сега вече детските стъклени бурканчета се херметизират по друг начин.

Трябва ли да се изваряват приборите на детето?
Когато бебето е съвсем малко, майката може да изварява приборите му. След това обаче доброто накисване и измиване на шишетата, чашите и приборите са напълно достатъчни. Причината е, че храната на детето остава само за ½–1 час в съдовете и след това се изхвърля. Това не е трайна среда, в която се развиват микроорганизми.

През какъв период от време е добре да се подменят шишетата на бебето?
Детето непрекъснато расте и нуждите му от мляко и вода се променят. Добре е след около 100 употреби шишето да се подмени. Пластмасата остарява – особено ако се затопля в микровълнова фурна, тя бавно започва да се сляга (слепва) от долната част.

Оцветените пластмаси носят ли риск за здравето?
Те често представляват по-различен вид пластмаса, но няма никакъв риск за здравето на детето, ако са разрешени от здравните органи.

Каучуковият или силиконовият биберон са за предпочитане?
Материята на биберона няма значение. И двата вида са добри. Силиконовите биберони са по-устойчиви на топлина. Въпреки това майките трябва да внимават, когато ги стерилизират, защото те лесно могат да се разтопят и деформират.

Метални или пластмасови лъжички?
Също като при бибероните и при приборите няма значение видът на материята – и металните, и пластмасовите са подходящи, стига да са качествени. Разбира се, най-добре е майките да ползват сребърни прибори.

Кои са опасните материали?
Добре е жените да избягват керамичните съдове и оловния кристал. Често при изследванията се установява, че от тях се извлича олово или други тежки метали, които мигрират в храната и са много опасни за здравето. Керамичните съдове обикновено се използват за направата на чаши за кафе или други топли напитки. Американците дори съветват бременните да ползват пластмасови чашки, а не керамични съдове тъкмо поради опасността от миграция на олово.
Според някои изследователи миграцията на алуминий в храната може да причини болестта на Алцхаймер. Дълги години се провеждаха проучвания, но все още няма достатъчно доказателства за това твърдение. Световната здравна организация излезе със същото становище (че алуминиевите съдове не са опасни). Добре е жените да знаят, че в тях не бива да се съхраняват и приготвят кисели храни. За препоръчване е също така, след като майката сготви в алуминиевата тава, да премести ястието в друг съд. Спорен е въпросът за алуминиевото фолио. Според някои изследователи то е напълно безвредно, други твърдят, че при топлинна обработка то залепва за храната и вредните алуминиевите частици от него преминават в печеното.

Опасни ли са микровълновите печки?
Няма доказателства, че лъчението на микровълновата печка убива хранителни свойства на ястието. Проблемът при работата с нея е, че тя не винаги може да достигне до дълбоките слоеве на храната и да унищожи вредните микроорганизми.

Какъв съвет бихте дали на бъдещите и настоящите майки?
Порцеланът и стъклото са прекрасни и безопасни, използвайте ги винаги когато можете, но разумно. Търсете и удобното и лесното като пластмасовите продукти, защото можете да ги замените. Винаги купувайте висококачествени продукти, на които са обозначени марката и производителят, както и че са разрешени за контакт с храни, и спазвайте точните указания при топлинна обработка.