Есента и зимата са сезоните, когато всички микроби и бацили тържествуват. Простуда, грип, дори бронхопневмония са често срещани. Възрастните боледуват по-леко, ако пипнат някой вирус, и им се налага да останат у дома за седмица. Най-големият кошмар за всяка майка обаче е детето й да се разболее. Рано или късно всяко дете страда от запушен нос, кашлица, болки в ушите.


Някои болести без проблем могат да се лекуват у дома и мама и татко трябва да вземат дейно участие.


Хрема
Тя е едно от най-често срещаните заболявания
при децата. Обикновено инфекцията засяга не само лигавицата на носа, но и фаринкса и околоносните кухини. В повечето случаи хремата се причинява от вируси, които, попадайки върху лигавицата на носа, я увреждат. Така се отваря входна врата за нахлуване на болестотворни бактерии. За по-големите деца хремата е нещо обичайно, но за бебето тя е истинско мъчение. Запушеният нос му пречи да суче, то остава гладно и безутешно плаче. Важно е още при първите признаци на хрема да се погрижите да отпушите нослето на бебето.  Не забравяйте да се консултирате с педиатър. Той най-добре може да ви каже какви капки да ползвате. Доказано е, че най-ефикасни са специалните бебешки капки за нос. Преди да започнете да ги използвате, прочетете внимателно указанията на опаковката. Не слагайте повече капки, отколкото лекарят ви е предписал. Ако прекалите, лигавицата може да се разрани и бебето да започне да киха. В по-тежките случаи е възможно да се стигне и до алергия. Помолете таткото да ви помага, когато поставяте капките. Сложете малчугана да легне по гръб, а таткото да държи здраво главата му и да я повдигне. Поставете капките с капкомер, като внимавате острото му връхче да не влезе в носа на бебето. Ако мъникът се размърда, може да нараните лигавицата му.
За да подпомогнете процеса на оздравяване, може да поставяте в носа на бебето и майчина кърма (прясно изцедена – непосредствено преди накапването), охладен чай от лайка или солен разтвор (продава се в аптеките). Възможно е бебето да плаче или да върти глава, защото му щипе. Не прекалявайте с тези допълнителни средства. Хремата ще мине по-лесно, ако малкото пие много течности. Те втечняват секрета и той излиза по-бързо и лесно.

През зимата можете да овлажнявате въздуха в бебешката стая. Това ще стане, като поставяте влажна кърпа или чаша с вода върху радиатора. Влажният въздух помага на бебето да диша много по-леко.
Ако детето ви е достатъчно голямо, за да може само да се издуха, не го насилвайте да го прави прекалено често. Вярно, че гледката на течащия нос не е много приятна, но пък е по-здравословна. Ако секретът остане в носа, той се стича към гърлото и детето го поглъща или изплюва. Когато духа обаче, се създава много високо налягане в носните кухини. През Евстахиевата тръба към средното ухо навлиза секрет, който съдържа микроби и въздух. Възможно е след 2–3 дни усилено духане на носа детето да се оплаче и от силни болки в ухото. Честото използване на носни кърпички води до зачервяване и раздразване на носа. За да избегнете това, мажете кожата около ноздрите с мазен крем.

Болки в ухото
Тези болки обикновено възникват при заболяване на външното или средното ухо. Болката във външното ухо се дължи на инфекция. Понякога обаче тя може и да е вследствие на попадане на чуждо тяло в канала на външното ухо. Предметът предизвиква неприятно усещане и възпаление. При по-тежките случаи се развива бактериална или… гъбична инфекция. Обикновено болките в ухото се засилват вечер. Когато детето лежи, течността в средното ухо не се оттича, особено ако то е обърнато върху засегнатото ухо. От друга страна, преглъщането по време на сън е по-рядко, а то провокира отваряне на евстахиевата тръба.
Отитът (възпаление на ухото) е често срещано усложнение след хрема. Той се получава, когато възпалението в носните ходове блокира Евстахиевата тръба и се натрупа течност. Тя създава благоприятна среда за вирусите и бактериите и предизвиква повишаване на налягането върху тъпанчето.
Най-ефикасни са специалните капки, които трябва да се използват само след консултация с лекар. Сложете детето да лежи на противоположната страна на болното ухо. С едната си ръка издърпайте ухото леко назад и нагоре, за да изправите външния ушен канал. С капкомер капнете капките. Важно е те да са предварително затоплени. Внимавайте да не са прекалено горещи, защото може да изгорите ухото. Сложете малко памук в болното ухо. Нека детето да остане така 5 мин след процедурата. Някои майки слагат затоплено олио вместо капки. Добре е да знаете, че при определени заболявания то може само да увеличи болката.

Конюнктивит
Конюнктивитът е възпаление на прозрачната мембрана, която покрива бялата част на окото и обгръща вътрешната повърхност на клепача. То е много често срещано заболяване при новородените. Възпалението може да се причини както от бактерии или вируси, така и от алергии или механично дразнене.
Обикновено лечението е с капки за очи или с мехлем. Преди да сложите капки в очите на бебето, добре измийте ръцете си. Поставете малчугана да лежи или помолете таткото да го държи седнал. С палеца на лявата си ръка притиснете долния клепач така, че да се образува улей между него и очната ябълка, а с показалеца леко издърпайте веждата нагоре. По този начин окото на малкото ще се отвори по-широко. Поставете капките с дясната си ръка. Внимавайте да не допрете шишенцето с капките до окото. Това може да внесе допълнителни бактерии. Ако изтекат няколко капки навън, почистете ги с чист памук. Използвайте различно тампонче за всяко око.

Д-р Богдана Василева
педиатър