Често се питаме какво количество е нормално да изяжда малкото дете за едно хранене. В зависимост от вкусовете си и ястията, които получават, малчовците често сменят амплоато си – от злоядо, хленчещо човече при вида на броколи, до похапващ с твърде голям апетит паста Болонезе лакомник.

Общото правило е, че порцията за мъника би следвало да бъде количеството храна, което се побира в шепата му. Ако поддържаме диетата разнообразна и пълна с протеини, зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, ограничените порции допринасят за едно здраво и активно дете!


Много често обаче малките деца предпочитат да пият храната си, особено по време на игра. Животът е твърде вълнуващ, за да седиш и да се храниш! В резултат на това малките коремчета бързо се пълнят със сок или мляко и интересът към вечерята се губи. Опитайте се да сведете количествата сок до минимум и вместо това предлагайте закуски от пресни плодове и вода. Около 400–500 грама млечни продукти дневно ,под формата на прясно или кисело мляко, са достатъчни, дори в повече за малките деца.

И не забравяйте, че личният пример оказва най-голямо влияние върху наследниците ви. Старайте се да се придържате към здравословно меню и добри навици, за да може дребосъка да ги възприеме лесно и естествено.