При първите опити за пиене от чаша само няколко капки попадат на правилното място. Затова пък фланелката, панталонът, масата и подът са мокри. Това обаче не е причина да сложите бебето във ваната или да изчакате с пиенето. Трябва да постъпите както с всичко останало – да оставите детето да продължи опитите и вие да му помагате. Не бива да забравяте съветите на специалистите, че колко бързо и добре ще се научи бебето да пие от чаша, зависи не толкова от възрастта, колкото от постоянните упражнения.

Предпоставките за това са детето да държи главата си и да седи стабилно (с подкрепа) и да може да вдига надеждно чашата. Това е възможно приблизително на шест месеца, почти едновременно със захранването на бебето с първата каша.

Ето какво съветват експертите за първите опити с чашата:

  • Да се използват малки съдове с големината на чашки за еспресо.
  • Да се започне с пиене на вода. Не само защото тя перфектно утолява жаждата, но и от практически съображения – ако течността попадне навън, не остава петно.

Най-добре е при първите опити родителите да напълнят чашата до ръба, така че малкото да я наклони съвсем леко. При полупълна чаша се увеличава опасността от поливане, тъй като чашата се накланя значително.

При първите опити в стомаха попадат едва няколко капки. Това е изненадващо, тъй като по това време бебето може безпроблемно да суче от мамината гърда или от шишето. Но тогава езикът и мускулатурата на устата се включват по съвсем различен начин.

  • При сученето от гърдата езикът на бебето обхваща плътно гръдното зърно и произвежда отрицателно налягане, с помощта на което, както и на вълнообразното изтеглящо движение се изсмуква кърмата. Това сукателно движение бебето усвоява още в майчината утроба и се ражда с него. По подобен начин функционира и пиенето от шишето, при което обаче бебето не е принудено да изсмуква със сила млякото.
  • При пиенето от чаша езикът не се грижи за осигуряване на всяка следваща глътка. Тази задача сега се поема от ръцете, които накланят повече или по-малко чашата. Бебето първо трябва да тренира необходимата фина моторика. Затова в началото мама или татко държат здраво чашата. Бебето още не е свикнало езикът му да остава при пиене отзад в устата. Но сега той има друга задача – вместо да изсмуква течността, да я разпределя на глътки.

Най-добре е у дома родителите да се откажат от чаша за трениране на пиенето, при която много деца накланят глава силно назад. Когато преминат към пиене от нормална чаша, този навик може да предизвика задавяне. Ако сте на път или нямате време да помагате на детето, добре е да използвате чаша, от която течността не може да изтича отстрани.