Познавате ли родословното си дърво? Знаете ли корените си и къде са живели прадедите ви? На пръв поглед това не е важно, но когато сте бременна дори и такива малки подробности са от значение. В България не са изключение бъдещи майки, болни от таласемия – наследствено заболяване, характерно за държавите, граничещи със Средиземно море.

Ако корените ви са от арабски, еврейски, гръцки или италиански произход възможно е да сте предразположена към болестта.

Ако имате дори и незначителна връзка с тези народи, съобщете на лекаря си. Таласемията причинява вид анемия, която се засилва през бременността. Такъв е бил и случаят с 30-годишната Ивелина Станчева от София. Прадядо й е грък и е дошъл в България в началото на XIX в. Най-вероятно оттам е тръгнала и таласемията. Лелята и братовчедите на Ивелина са болни от този вид анемия. След като разбрала, че е бременна, Ивелина не се замислила за наследствената болест. Едва в края на 4-ия месец тя споделила с лекаря си, че в семейството има таласемия.

До този момент изследванията на бъдещата майка показвали, че има нисък хемоглобин и тя вземала желязо и фолиева киселина, която не бива да се приема при съмнение за таласемия.

Лекарят веднага назначил консултация с хематолог. За да се отхвърли вероятността за коварната болест, организмът на Ивелина трябвало да се изчисти от желязото и фолиевата киселина. Наложило се тя да изчака цял месец преди да направи кръвното изследване. Резултатите били готови след седмица. За общо успокоение били отрицателни.
“Съпругът ми прочете, че ако и двамата родители са болни от таласемия, има сериозен риск за здравето на бебето. В някои случаи дори се препоръчва аборт”, припомня притесненията си Ивелина. Според лекарите заболяването е лечимо, но трябва да се открие навреме и непрекъснато да се следи състоянието на бъдещата майка. Затова е добре да погледнете назад към родословното си дърво, за да проследите дали няма опасност от таласемия и да се справите с нея овреме.