Ще купят ли бъдещите майки всичко необходимо за бебето още преди да се е родило, или ще изчакат появата му на бял свят? Коя е първата планирана покупка и страдат ли от суеверия по отношение на пазаруването? Колко “струва” бременността месечно и каква е издръжката на едно дете за този период? Списание “9 месеца” направи проучване сред 115 бременни от София, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

90% от бъдещите майки са категорични, че ще купят предварително почти всичко необходимо за бебето. Те не страдат от суеверия, че не е добре да се вземат дрешките и тоалетните принадлежности, преди детето да се е появило на бял свят. Бременните са далновидни и споделят, че предпочитат още отсега да обиколят магазините и да напазаруват. Някои ще купят само нещата от първа необходимост (пелени за еднократна употреба, шишета, козметика и един комплект дрехи), а след това ще допълват останалото постепенно. Разбира се, има и такива (10%), които от суеверие категорично отказват да обикалят магазините през 9-те месеца. Те смятат да натоварят с тази тежка задача татковците и бабите, след като бебето се появи. За целта тези бъдещи майки още отсега са изготвили дълъг списък с всичко необходимо за детето и ще го връчат на роднините си още при първите контракции, когато Големият ден настъпва.

36% от бременните вече са направили първата покупка за бебето – леглото или количката. Според тях това е най-необходимата вещ и трябва да се осигури, преди детето да се е появило. Много бъдещи майки дълго са се колебали какви да са точно количката и видът на леглото. Ето защо са отделили поне две седмици за правилния избор. 16% от запитаните споделят, че първото, на което са се спрели са дрехите на бебето. Бременните не са могли да устоят на малките ританки и симпатичните блузки в синьо или в розово. При 6% от бъдещите майки първата покупка е била биберонът.

93% от анкетираните са категорични, че както бременността и майчинството трябва да се споделят от двама души, така и пазаруването е общо занимание. Те са на мнение, че е добре партньорът им да ги придружава в непрестанните обиколки по магазините при избора както на бебешки дрехи, така и на важните неща като креватче, количка или столче за хранене. 23% от бременните ще разчитат и на съветите на майките и на свекървите си. Има и такива, които ще се допитват до близки приятелки, родили наскоро.

27% от бъдещите майки ще купят всичко необходимо за бебето, преди то да се е появило на бял свят, но в никакъв случай комплекта за изписване. Него ще го оставят за най-накрая от суеверие, за да не донесе лош късмет. Щастливият татко или бабата ще купят дрешките за бебето за изписването. Това ще стане обаче едва след като раждането приключи нормално. Други 27% смятат да оставят за последния пазар всички дрехи на детето. Те са на мнение, че да се купува облекло за неродено бебе е лоша поличба. Има и такива (16%), според които да се вземат играчки на дете, което още е в корема на майка си, не е добра идея. 23% са убедени, че най-добре е да се изчака малко с покупката на креватчето и количката. Някои споделят, че в първите дни след раждането се получават много подаръци и може би бабите и дядовците ще се погрижат именно за тази част от обзавеждането.

43% от бременните са на мнение, че месечно на една бременна са й необходими около 200 лв., за да покрие всички разходи за поддържане на гардероба си, за козметика и за малките глезотии, от които нито една бъдеща майка не бива да се лишава. Други 43% обаче смятат, че при по-добро разпределение на средствата месечният бюджет на бременната може да е 50 лв.

46% от анкетираните споделят, че през изтеклия месец са отделили по 50 лв. за козметика и облекло. Повечето от тях предпочитат родните марки, защото са по-евтини и могат да си ги позволят. Има и такива (24%), които са похарчили по 300 лв. за по-екстравагантни дрешки и обувки, както и за специални кремове и масла за масаж.

33% от бременните смятат, че месечната издръжка на бебето ще е 300 лв. Други (16%) са на мнение, че разходите за пелени за еднократна употреба, бебешка козметика, дрехи и всичко необходимо са около 200 лв. на месец. Във всички случаи обаче сумата надхвърля пъти детските, които държавата дава. Най-голям процент от анкетираните (45%) не могат да преценят какви пари ще са им нужни за отглеждането на детето.

97% от бъдещите майки ще разчитат финансово само на себе си и на партньора си, за да покриват всички разходи за бебето. Само 16% биха помолили за помощ родителите си, а едва 3% ще разчитат на кредит.