Известно е, че 73% от населението на Европа са с положителен резус фактор. Ако обаче вие сте бъдеща майка и сте представителка на по-малката група европейци с отрицателен резус фактор, не бива да се притеснявате, тъй като съвременната медицина е намерила решение за вашия проблем. Д-р Емил Гърчев, акушер-гинеколог в родилна зала на СБАЛАГ „Майчин дом“ в София, отговаря на въпросите на „9 месеца”, свързани с отрицателния резус фактор...

Какво трябва да знаем за кръвните групи?

Кръвните групи са генетично детерминирани. Съществуват 4 кръвни групи – A, B, AB и 0. Освен това хората се различават и по т.нар. резус фактор (Rh). Той може да е положителен Rh(+) или отрицателен Rh(-).Какво означава несъвместимост на кръвните групи?
Кръвните групи се определят в момента на зачеването – когато хромозомите на майката и на бащата се съберат. Групата и резус факторът не могат да се променят с течение на времето Най-често се срещат два вида кръвногрупова несъвместимост между майката и бебето. Първата е на кръвните групи по системата АВ0. Подобен конфликт обаче няма сериозни последици както за жената, така и за бебето. Обикновено тази несъвместимост се проявява през първите дни след раждането под формата на жълтеница. В повечето случаи тя минава бързо и без особени проблеми. Детето се подлага на фототерапия, а ако е необходимо, се правят и вливания. Кръвногруповата несъвместимост няма никакви последствия за майката. Много по-рядко срещана, но със значително по-тежки последици, е т.нар. Rh несъвместимост. Тя се получава, когато жена с отрицателен резус фактор забременее от мъж с положителен резусфактор и плодът е с положителен резус фактор. През бременността кръвта на бебето не влиза в контакт с кръвта на майката до момента на самото раждане. Ако обаче кръвта им се смеси, организмът на майката реагира на протеините в кръвта на бебето. Имунната й система произвежда антитела, защото го възприема като чужд организъм. Обикновено тази несъвместимост не се превръща в усложнение, докато жената не забременее отново. Едва при втора бременност организмът й реагира. Антителата започват да атакуват бебето още от зачеването.

Кога става ясно, че бъдещата майка има такъв проблем?
Съвременната медицина дава много възможности за установяване на това. Несъвместимостта между кръвните групи и резус фактора може да се разбере още в началото на бременността. Важно е всяка бременна между 9-ата и 12-ата седмица да направи необходимите кръвни изследвания. При тях става ясно каква е кръвната група на майката и какъв е нейният резус фактор. Тестовете могат да определят и наличието на антитела и тяхното количество. Колкото повече антитела има, толкова по-внимателно трябва да се следи бременността. След първия тест хематологът, назначил изследването, решава дали е необходимо по-нататъшно проследяване на състоянието на жената. Възможно е да се вземе кръв, за да се определи нивото на антителата през 24–27-ата седмица и след това през 32–34-ата седмица. От значение е квалифициран специалист да прецени доколко броят на антителата застрашава бебето. Той може да препоръча допълнителни изследвания или дори предизвикване на раждането. Ако в средата на бременността титърът на антителата е висок, прави се амниоцентеза. Към края на бременността при много висок титър на антителата обикновено се препоръчва предизвикване на раждането. Лекарят преценява как да се действа. Има три възможности в зависимост от броя на антителата. Първата е незабавно родоразрешение, втората – отлагане на раждането до 2 седмици, и третата – изчакване на термина. Специалистът решава кое е най-добро за бебето в зависимост от ситуацията.


Какви са рисковете за бебето при несъвместимост на резус фактора?

При подобен проблем бебето може да се роди със силно намален брой кръвни клетки и в състояние, наречено резус фактор синдром или хемолитична болест. Това състояние се характеризира с отоци по цялото тяло на детето и с нарушаване на кръвотока. Засегнатите от резус фактор несъвместимост деца често страдат от анемия, сърдечни заболявания, мозъчни увреждания или жълтеница.

Какво да се предприеме

При поставяне на диагноза резус фактор несъвместимост през първата бременност бъдещата майка получава ваксина (Anti-D гама-глобулин) срещу протеините, които могат да провокират реакция от нейната имунна система. „Инжекцията се прави и при аборт, кървене, амниоцентеза, т.е. при всеки случай, когато кръвта на бебето и кръвта на жената могат да се смесят. Инжекцията се поставя до 72 часа. Ваксината гарантира, че организмът на майката няма да произведе антитела, които да атакуват второто бебе“, обяснява акушер-гинекологът. Ако резус фактор несъвместимостта не се установи при първата бременност, второто дете ще има нужда от кръвопреливане. „Важно е бъдещите майки да знаят, че ваксината по никакъв начин не влияе на детето и то се чувства комфортно. Най-добрата профилактика за предотвратяване на това усложнение е да се избягва нежелана бременност в ранна възраст“, уточнява д-р Гърчев.

Мая Ковачева