Дали зъбите на детето ще са здрави, или не, зависи до голяма степен от наследствеността. Ако родителите имат сериозни проблеми – кариеси, пулпити, възпалени венци… може да се очаква, че и детето ще трябва по-често да посещава стоматолог. Най-често срещаното зъбно заболяване е кариесът. Естествената защита срещу тази напаст е зъбният емайл. Протеините, калцият и фосфорът са най-важните му съставки. Флуорът е микроелементът, който определя доброто изграждане на зъбната защита.

През бременността
Помислете за зъбките на бебето още докато то е свито на топло в корема Ви. Зъбните зародиши се появяват през 3-ия месец на бременността. В следващите 60 дни се оформя емайлът, а след това интензивно се изграждат минералните съставки. Доброто хранене на бъдещата майка има съществена роля за здравината на зъбите на детето. Внимавайте какво хапвате. През 4 – 5-ия месец включете в менюто си повече белтъчини. След това увеличете храните, богати на калций и фосфор. Ако искате зъбният емайл на детето да е оптимално изграден, през втората половина на бременността приемайте флуор. Вашият лекар ще Ви посъветва колко флуорни таблетки да вземате.

Първите месеци
В устата на новороденото има зародиши на 32 зъба – 20 временни и 12 постоянни. До края на първата година със сигурност освен 12-те зародиша на постоянните зъби ще се появят и още 16 зъбни зародиша – останалите постоянни зъби. За да се запазят здрави, детето трябва да поема калций, фосфор и витамин D. Тези елементи помагат за минерализацията на зъбите, която предотвратява появата на кариес. Тя продължава до края на 3-ата година.

Страж на зъбите – флуорът
Флуорът е микроелемент, който прави детските зъби по-устойчиви на ежедневните киселинни атаки в устната кухина. Той попада в зъбите още в периода на формирането на първите им зародиши – т.е. до 3-ия месец на бременността, в стадия на засилена минерализация – от 5-ия до 9-ия месец на бременността, и след като зъбчето вече е пробило. Най-важни са последните два етапа. Освен върху здравината на зъбите флуорът оказва влияние и върху венците и помага за намаляване на зъбните деформации. Той сериозно възпрепятства натрупването на зъбна плака и преобразуването на захарите в киселини.

Първото зъбче
Първото зъбче пониква между 6-ия и 12-ия месец. Повечето майки са наясно, че това радостно събитие се съпътства с внезапна раздразнителност, повишено слюноотделяне и загуба на апетит. Не се притеснявайте, ако първото зъбче избърза или закъснее.

Време е за зъболекар
Колкото по-рано заведете детето на зъболекар, толкова по-добре. Нека първата консултация да е в периода 6 – 12-месечна възраст – още преди да е възникнал някакъв проблем. Така ще избегнете неприятния в повечето случаи първи контакт със стоматолога. Вашето слънчице няма да отива със страх при него при следващите посещения. Особено важно е, когато детето Ви навърши 2 ½ години, т.е. след окончателния пробив на всичките временни зъби, отново да го заведете на детски стоматолог. След това прегледите да са на всеки 6 месеца. Честотата може да варира в зависимост от устната хигиена, хранителните навици и др.

Война на кариеса
Зъбният кариес е заболяване, което се развива от комбинацията лошо качество на зъбния емайл–натрупване на зъбна плака–задържане в устата на остатъци от въглехидрати. Върху зъбите непрекъснато се наслагват хранителни остатъци, или т. нар. зъбна плака. Микроорганизмите в нея превръщат захарите в киселини, които разрушават емайла. Как може да се избегне това? Отрано научете детето редовно да мие зъбите си (най-малко два пъти дневно).
Ограничавайте го да не яде много захарни изделия. Това не означава да го откажете напълно от шоколада и сладкото, но колкото по-малко консумира, толкова по-добре за зъбите.

Внимавайте за травми!
В периода на прохождането, когато все още децата нямат добра координация, травмите са твърде чести. За да предпазите малкото човече, използвайте детско столче в колата, бъдете много внимателни, когато то е на детската площадка, пързалката и катерушката. При травми на зъбите, кървене на венците, със или без подвижност на зъба, или пък при фрактура на коронката трябва незабавно да се направят клинично и рентгенографско изследване.