Благодарим на д-р Евгени Евтимов, Vet Star Clinic, и д-р Георги Маринов, ветеринарна клиника „Свети Георги“, за това, че имат лична кауза – да възродят информираността сред родителите по отношение на предпазването на децата им от паразитози.

Споделете повече за VPF – Ветеринарен паразитологичен форум…

Ветеринарният паразитологичен форум е създаден от мен – д-р Евгени Евтимов и д-р Георги Маринов. Целта на форума е да запознава практикуващите ветеринарни лекари с новостите в профилактиката, терапията, най-новите терапевтични средства и разбира се, разпространението на паразитозите в страната или появата на нови. Природата се изменя изключително бързо и динамично – ако довчера една паразитоза е била характерна за тропиците или топлите климатични пояси, днес вече се среща и в нашите географски ширини. Това налага ежегодна обмяна на опит и информация в колегията. Нашата цел е информираност и готовност за справяне с нови и някои позабравени заболявания, които претърпяват динамика и се налага да се използват нови противопаразитни средства или комбинация от такива, за да има успех.

Защо в Малта децата се обезпаразитяват всеки месец за вътрешни паразити, а в България само при остра необходимост?

Наскоро имахме възможността да говорим с българка, живееща и отглеждаща децата си в Малта. Тя сподели: „Тук е така – даваме всеки месец противопаразитно хапче на децата“. В България информираността по темата е много слаба. В ДКЦ-тата никога няма да срещнете брошури или информация как да предпазите децата си от паразитози. Във ветеринарните клиники е точно обратното – има десетки брошури за лекарства и обяснения защо и как да се обезпаразитяват домашните ни любимци. Замислете се, ние не сме по-специални бозайници. Щом децата и кучетата играят на общи полянки и пясъчници, кое прави наложително животното да пие хапчета всеки месец, а детето – не? За малките това е опасно по отношение най-често на глисти и тении.

Какво показва статистиката?

Статистически погледнато от нашата работа, не съществуват куче или котка, които живеят свободно навън и да не са 100% опаразитени – или с нематоди (кръгли червеи или познати като глисти или острици), или с цестоди (познати още като панделковидни червеи или тении).

Какво не знаем за лаймската болест?

Лаймската болест е един Океан – в България се знае изключително много и малко за тази болест. През това лято много наши клиенти – и от клиниката на д-р Маринов, и от нашата, се заразиха с лаймска болест. Истината е, че тя се причинява от най-коварната бактерия. Тя се маскира в имунната система на човека и при определени обстоятелства се активира, като инфекцията протича много тежко, с много увреждания, които засягат нервната система. В Румъния има център за лечение на това заболяване, където терапията продължава 4–5 месеца. Тук обикновено лечението продължава 20 дни, с което само се приспива бактерията. Често, маскирайки се в имунната система, борелията прави коинфекции с други вируси и бактерии в организма и това още повече усложнява диагностиката и терапията на заболяването.

Има ли последици, ако се заразим?

Последици винаги има, малко или много. Всичко се свежда до едно просто правило – профилактика.

Как да се предпазим?

Обикновено е по-лесно да се заразим, отколкото да се предпазим. Препоръчваме на всички – както за животни, така и за лична употреба, да използват репеленти (отблъскващи средства) по време на сезона на кърлежите, особено когато се излиза сред природата, на пикници, сред животни, около обори, пасища и др. Пръскането на репелентен спрей спасява животи.

Защо пренебрегваме сериозността на посочените проблеми?

Може би от незнание или от слаба информираност по темата. Точно затова с д-р Маринов се опитваме да дадем повече гласност по нея. Знаем, че начинанието ни е трудно и отговорно. В бъдеще бихме искали да направим форум със съвместно участие на колеги от хуманната медицина. В България връзката между двете медицини е скъсана или изобщо не съществува. А реално бихме могли да си бъдем изключително полезни и да бъдем в помощ на обществото.

Какви други болести (освен лаймската) се предават чрез кърлежи?

При животните, освен лаймска болест, се предават бабезиоза, ерлихиоза, анаплазмоза. Разбира се, в по-редки случаи тези инфекции могат да бъдат изолирани и при човек. Хемобартонелата също може да се предаде от кърлежи на хора и животни.

Разговора проведе Виржиния Николова