Може би сте експерт в пазаруването на обувки и тоалети. Нищо чудно да сте на „ти” с тънкостите при избора и на електроуреди и да сте имали решаващ глас при купуването на семейния автомобил. Когато обаче става въпрос не за поредната лека кола, а за първата бебешка количка, вероятно не сте в свои води. 


Разбира се, имате поне една приятелка, минала по този път, и очаквате тя да ви насочи в избора. Това не винаги е най-добрият ориентир. Нейната количка ще е идеална и за вас, ако двете сте с приблизително еднакъв ръст, багажниците на автомобилите ви са със сходни размери и, разбира се, вкусовете ви се припокриват. Ако случаят не е такъв, добре е да познавате характеристиките на различните модели колички.

Тегло
В зависимост от големината на количката и от това каква част от нея е метална и каква пластмасова, теглото варира между 8 и 15 килограма. Да се бута количка с малко човече в нея е приятно, но и изискващо усилия, така че това е важен показател. Значението му ще усетите, когато се налага да изкачвате стръмна улица или да пренасяте количката по стълби.
Не забравяйте също, че детето расте с всеки изминал месец. Това обаче не означава веднага да се спрете на най-лекото предлагано бебешко возило. Предимство на малко по-тежките колички е стабилността. Особено ако улиците във вашия квартал не са от най-идеално асфалтираните (дали има такива?!).

Размери
И в случая размерът има значение. Прекалено широките модели колички трудно маневрират между паркираните по тротоарите автомобили. Най-сложно обаче е качването им в градския транспорт. Ако го ползвате, количката трябва да е по-компактна. Някои от новите автобуси са специално пригодени за бебешки и инвалидни колички, но при тези с метална дръжка в средата на вратата ще ви се наложи да преминавате през разстояние, по-малко от 60 см. Ако обаче сте шофьор и се предвижвате на далечни разстояния само с кола, а количката използвате за близката градинка, няма от какво да се притеснявате.

Сгъване
Обърнете внимание на механизма на сгъване. Може да опитате сама да свиете количката. Ако предполагате, че в ежедневието няма да ви се налага да се справяте с тази задача (таткото ще е до вас, когато вкарвате количката в багажника или на друго тясно място), този тест няма да ви е нужен. Не е излишно да измерите и големината на вашия багажник и да я сравните с големината на избраната количка в сгънато състояние. Обикновено моделите, които се събират като „чадър”, са по-компактни, но никой няма да ви обвини в педантизъм, ако при покупката в джоба си носите ролетка за проверка.

Колела
Маневреността на количката се определя от колелата. Най-добри в това отношение са триколките, при които предното колело се върти на 360 градуса. Техен минус обаче е относително по-малката им стабилност – при сваляне на количката от бордюр предното въртящо се колело не е добра опора и има вероятност количката да се наклони встрани. Сравнително лесно вземат завоите количките с четири (групирани по двойки) или две предни колела, които се въртят на 360 градуса. Най-слабо маневрени са моделите със статични предни колела, но пък ако ви допадат всичките им други характеристики, ще усвоите и завиването с тях с леко повдигане.
Размерът на колелата оказва влияние върху движението на количката по неравен терен. Колкото по-големи са колелата, по-вероятно е по-лесно да преодоляват настилка от чакъл, дори сняг. Негативната страна на големия размер е по-голямото тегло.
Амортисьорите, разположени над колелата, също са важни. Те правят возенето по-меко и благодарение на тях рязкото друсване при непредвидена неравност по пътя се усеща като малко по-силно полюшване.

Кош/седалка
При комбинираните модели кошът служи за спане през лятото и през зимата (обикновено към него е приложено специално чувалче, което да „опакова” в студено време). Той може и да се сгъва до седнало положение, за да удовлетворява нуждите на порасналото бебе. Има модели с подвижен кош, така че след разходката можете да го откачите и да пренесете с него все още спящото дете. Има някои с функция „люлка”, която помага при приспиване.
Количките от няколко модула предлагат възможност в първите месеци бебето да спи в специален по-малък кош (той задължително е преносим и често е с възможност за люлеене). В по-късен етап кошът се заменя от лятна седалка. Единственият минус на този модел е по-високата цена.

Видимост
В някои колички вашето мъниче може да се вози с лице към вас, а в други то да гледа по посока на движението. Доста модели предлагат вие да направите избор за това. Обикновено през първите месеци майките предпочитат кошът да е насочен към тях, а след това лятната седалка да „гледа” напред. Така ще се задоволява любопитството на бебето. Подвижният кош дава възможност вие да контролирате положението. Друга възможност е обръщаща се дръжка, която позволява да сменяте мястото си.

Дръжка
Добре е височината на дръжката да е подходяща за вашия ръст, за да управлявате количката без напрежение в стойката си. Някои модели позволяват тази височина да се регулира – така тя може да се пригажда към ръста и на двамата родители. Що се отнася до формата й, двете отделни ръкохватки позволяват по-стегнато сгъване, докато цялата хоризонтална дръжка е по-удобна за возене с една ръка.

Ани Кашкавалджиева

Експертно мнение
Д-р Николай Димитров, ортопед травматолог, Университетска болница за активно лечение по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев”:
Когато избирате количка, важно е да обърнете внимание на добрите амортисьори. С тяхна помощ возенето става по-плавно и се избягва друсането от неравностите по терена.
За коша на количката няма кой знае какви изисквания, освен да е достатъчно широк, за да може бебето да лежи с разкрачени крачета, което е важно за тазобедрените стави. Някои модели позволяват столчето за кола да се прикрепи върху количката и бебето да се вози директно в него. Това е улеснение от функционална гледна точка, но е опасно за новородено бебе. За толкова малко дете чупката в кръста при столчето за кола е прекалено голяма. Добре е майката да постави възглавничка отдолу, но въпреки това да не оставя бебе под 3 месеца повече от два часа в столчето за кола. Нека да се ползва стандартният кош за количка. В легнало положение той или е напълно хоризонтален, или има съвсем лека чупка, която не уврежда гърба. След 3-месечна възраст столчето за кола вече може да се ползва по-дълго, а освен това бебето да се вози в полуседнало положение, подкрепяно от възглавница или одеяло. След 5–6-ия месец детето вече може да седи в количката под ъгъл 90 градуса.