Д-р Детелина Стоичкова, началник на неонатологично отделение, I САГБАЛ „Света София“, София, пред „9 месеца“

Какви изследвания и ваксини се правят на новороденото в родилния дом?
На всички новородени се прави ваксина БЦЖ, ваксина против хепатит и се взима проба за фенилкетонурия и хипотериоза. Извършва се и скрининг за вродени заболявания. При някои бебета се налага изследване на кръвта и др.А само недоносените ли са „нездрави“?
Не само недоносените. Има деца, които се раждат с майчино-фетална инфекция, които са хипотрофични или хипертрофични, при много едрите деца също има проблеми, някои бебета получават травми след раждането... При тези, които имат тежка жълтеница, се проследява нивото на билирубина.

Раждането със секцио по-стресово ли е за бебето, отколкото  раждането през естествените пътища?

В литературата пише, че раждането чрез секцио е по-стресово, но в действителност плановото секцио, извършено близо до термина, не води до стрес при бебето. И като се има предвид, че в световен мащаб се увеличават ражданията чрез цезарово сечение, включително и в нашата болница, наблюденията са ми, че децата, родени чрез операция, не са в по-тежко състояние, отколкото родените по вагинален път.

Каква е практиката на вашата клиника – стимулира ли се кърменето на недоносени бебета, които са поставени в кувьоз?
В нашата болница не се практикува кърмене на недоносените, които са в кувьоз. Преди всичко, защото това нарушава температурния комфорт. Кувьозът всъщност създава равномерна температура през цялото денонощие, която е съобразена с теглото на детето. И ако на всеки два-три часа бебето се изважда, за да се слага на гърдата на майката, това  ще доведе до дискомфорт при него. В някои научнопопулярни филми обаче може да се види как едно дете, което тежи около килограм, го изваждат от кувьоза с... шапка и с дрешки, за да го кърмят. Освен това при недоносените се налагат и различни терапии и затова по-добре е да не се кърмят. А и недоносените нямат все още сила да сучат от гърдата на майка си. Затова най-малките се хранят със сонда, а по-големите – с биберон. Това не води до нарушаване на по-нататъшното хранене. В момента, в който бебето се извади от кувьоза и се даде на майката, въпреки че е недоносено, то обикновено изяжда по-голямо количество, отколкото дори сме му предвидили. Така че, ако майката има желание да кърми, може да го прави.

Препоръчвате ли в първите дни на бебето кърмене „на поискване” или подкрепяте храненето по режим на всеки три часа?
Аз по принцип препоръчвам кърмене „на поискване”. Не  е добре  детето, което спи дълбоко, да се събужда и да се принуждава да суче. То няма да изяде необходимото количество, а след това ще се обърка целият режим. Макар че някои майки предпочитат да създадат режим, за да се улеснят. Не приемам и друго – да се кърми 15 пъти на денонощие. Мисля, че това е прекалено. Уж било инструкция от СЗО. Аз такава инструкция не съм чела.