Децата на пушачите страдат от ушни инфекции по-често от връстниците си, отглеждани в семейства на непушачи. До това заключение са стигнали учени от университета в Нотингам, Великобритания. Резултатите от изследването са публикувани в специализираното списание „Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine".

Екипът, ръководен от д-р Лора Джоунс, е събрал данни за здравното състояние на децата от 2- до 5-годишна възраст от 60 детски градини в графство Нотингамшир.Резултатите са показали, че процентът на инфекциите на средното ухо е значително по-голям сред децата, които редовно са подложени на тютюнев дим.

„Получените данни са категорични – рискът от отит при децата, чийто майки пушат, е с 62% по-висок, отколкото при връстниците им, отглеждани в среда без тютюнев дим“, обяснява авторът на проучването.

В домовете, в които пушачи са другите членове на семейството с изключение на майката, вероятността от възпаление на средното ухо е повишена с 37%.

Учените предупреждават, че сред децата, при които и двамата родители са пушачи, два пъти по-често се налагат операции заради инфекция на средното ухо.

Британските изследователи не са установили със сигурност причината за повишената честота на отитите при пасивните пушачи, но предполагат, че под въздействието на токсичните вещества, съдържащи се в тютюневия дим, в средното ухо се развиват възпалителни процеси и се събира течност, която е подходяща среда за бързо размножаване на бактериите.