Музиката е най-универсалният език. От древни времена хората са вярвали, че тя има магически и целебни свойства. Поради нейната способност да въздейства върху емоционалното състояние на човека, тя винаги е присъствала в ритуални и лечебни практики през хилядолетната човешка история. Съвременната наука вече има достатъчно доказателства, че възприемането на музиката укрепва имунната система, намалява болката, уравновесява мозъчните импулси. Повечето хора обичат да слушат музика, без да осъзнават напълно какво е нейното въздействие.

Независимо от нашата реакция, музиката ни влияе психически и физически. Тя има широко приложение както в пренаталното възпитание, така и в най-ранния период на развитието на бебето. Още през бременността мелодиите влияят върху настроението на жената и върху състоянието на развиващия се в нея ембрион. В този период жените усещат, че пулсът им се нормализира след редовно слушане на любима музика. Мелодиите с бавно темпо и умерена сила на звука, например творби на Моцарт, действат отпускащо, понижават кръвното налягане и нормализират дишането, което също е ритмична дейност.

По-бавното дишане помага на бременните да овладяват напрежението в мускулите, което се отразява положително и на бебето. Музиката може да повиши нивото на ендорфините, известни още като „хормони на щастието”. Тяхното богато на емоции съдържание стимулира тялото на жената да създаде собствени обезболяващи вещества и намалява отделянето на хормоните, свързани със стреса. Проучвания в клиники в САЩ показват, че жените, които са имали възможност да раждат под звуците на определена мелодия, много рядко са се нуждаели от упойка. 

Изследванията сочат, че бебето чува още от корема на мама. То усеща звуците в 18-ата седмица, след 20-ата ехографът показва, че реагира различно на познати и непознати мелодии, а след раждането разпознава песните, които е чувало по време на бременността. Слуховият апарат е напълно развит в момента на раждането. Известният лекар д-р Алфред Томатис въвежда термина „ефект на Моцарт”, като доказва, че музиката на Моцарт, възприемана в ембрионалния период и в ранните години, стимулира мозъка да изгражда нервни връзки, които помагат на децата да се развиват по-добре емоционално, физически и интелектуално в бъдеще.

Има различни начини, чрез които бременните могат да съпреживяват музикалните тонове с бебето си:

-    слушане на класическа, народна, филмова или баладична мелодия, която майката харесва;
-    чрез плавни движения в пространството, които тялото само подсказва, водено от звуците;
-    чрез пеене на любими песни, включително и приспивни, които бебето ще разпознае и ще слуша с удоволствие, когато се роди.


Говорът и начинът, по който се обръщат към бебето си, са най-важната форма на пренатално възпитание, а музиката е основна част от това ранно общуване.
След като се роди, бебето има нужда да изгради емоционална връзка с родителите си посредством общуване. Музиката е незаменим помощник в тази комуникация, защото чрез нея майката и детето даряват един на друг емоции, изпълнени с обич и радост. За щастие, днешните жени осъзнават колко важно е да прегръщат, носят и успокояват рожбите си, да прекарват повече време с тях, което е идеален момент за общуване чрез думи, слушане и пеене на песни. Бебето само ще покаже на кои мелодии предпочита да заспива, кои събуждат интереса му към игри и т.н. Не след дълго детето ще прави опити и да пее, което стимулира развитието на речта му.

Малчуганите много се забавляват, когато хващат прости музикални играчки, подобни на маракаси и звънчета, и заедно с майка си озвучават някоя песен. По този начин връзката между бебето и родителя става истински жива и спонтанна, което е предпоставка за емоционалното здраве на малкото дете. Затова винаги, когато то е напрегнато или плаче, родителите могат да го гушнат и да потанцуват в плавен ритъм, докато се успокои, или дори да му попеят, ако това им доставя удоволствие.