На 4-месечна възраст бебетата имат по-високо ниво на желязо в кръвта си, ако при раждането им се изчака най-малко 3 минути, преди да се отреже пъпната връв, показва проучване на неонатолози от университетската болницата в провинция Халанд, Швеция.

По време на раждането плацентата започва да се свива и отпуска, изпомпвайки повече кръв към плода. Когато пъпната връв се клампира до десетата секунда, бебето се лишава от ценни запаси на желязо, категорични са учените.Потребностите от желязо за развиващия се детски организъм са повишени и още в най-ранна възраст може да възникне желязодефицитна анемия или скрит железен дефицит. Тъй като микроелементът е изключително важен за нормалното развитие на нервната система, според участниците в проучването дефицитът му повишава риска от умствени и поведенчески проблеми в по-късна възраст.

Проведеното проучване е обхванало 400 здрави бебета, родени на термин. Те са били разделени на две групи: в първата група пъпната връв е била прерязана на десетата секунда, а във втората –  на третата минута. Резултатите от кръвните тестове са показали, че на 4-месечна възраст кърмачетата от втората група са страдали с 45% по-рядко от неонатална анемия. И при двете групи нивата на билирубина и на еритроцитите, чиито високи стойности се изтъкват като причина за ранното прерязване на пъпната връв, са били сходни.


Според учените забавеното клампиране трябва да стане част от стандартните грижи за доносените бебета, родени без усложнения.