Щом в дома расте малчуган, инцидентите не могат да се избегнат. Важното е мама и татко бързо да реагират и да знаят как да окажат първа помощ с подръчни средства. Прочетете "урока"...

Цицина
Детето ви си играе под масата – любимо убежище. Спонтанно решава да излезе, но следва силен удар в ръба на масата. Цицината (хематом) е готова. Единствено студеното може да ограничи нарастването й. Затова бързо наложете мястото със студен компрес или притиснете с метален предмет, или поставете върху удареното кубче лед или дълбокозамразен продукт от фризера, но задължително увити в кърпа, за да не залепнат за кожата! Студеното потиска кръвоснабдяването на хематома и така намалява отока.Рана

Всичко може да причини нараняване – остри ръбове, камък, саксия… Кожата се сцепва и кърви силно, тъй като по главата има множество повърхностни кръвоносни съдове. Веднага притиснете мястото със стерилен компрес (добре е винаги да го имате у дома – купете го от аптеката!) или с чиста кърпа (памучна пелена, салфетка или с края на блузата си), докато кървенето спре. Опасността от инфектиране на силно кървящите рани не е голяма поради отмиване на болестотворните микроорганизми.
Запомнете, че рани, по-широки от един сантиметър, трябва да се обработят от лекар. По-малките рани се покриват с анкерпласт и се оставят да хванат коричка.


Трънче
Треската или трънчето, попаднали под кожата, трябва да се отстранят, преди да се стигне до инфекция. Повърхностните трески се премахват с чиста игла, обтрита със спирт. Кожата се повдига леко с иглата, треската се подхваща странично (може и с пинцета) и се издърпва навън. След това мястото се дезинфекцира.
Упоритите и дълбоко загнездили се трески трябва да се обработят от лекар, който ще провери и защитата на детето срещу тетанус.
Бодлите от кактус отстранявайте веднага поради опасност от възпаление. Тъй като това е доста трудно, най-добре е да потърсите помощта на лекар.

Ръждив пирон
Мястото на нараняването с ръждив предмет се нуждае от грижлива обработка, тъй като може да предизвика тетанус. Винаги изцеждайте кръвта от нараненото място, за да се отмият ръждата и болестните причинители. Дезинфекцирайте раната и заведете детето на лекар, който ще обработи мястото допълнително и ще прецени нужна ли е инжекция срещу тетанус.

Порязване със стъкло

Оставете раната да кърви няколко секунди, за да се почисти от замърсяване и бактерии. След това я притиснете със стерилен компрес (чиста носна кърпа, крайчето на дреха), докато престане да кърви. Покривайте я с анкерпласт само през деня. Големите, силно кървящи рани на краката понякога се нуждаят от зашиване. Ако имате съмнения, заведете детето на лекар.          

Д-р Христо Живков
хирург