Ще ви утеши ли фактът, че всяко второ бебе прекарва това, което специалистите наричат "дерматит на пелените"? Популярният израз, който сигурно чувате от други майки, пък е “подсечено дупе”. Страданието се проявява най-често между 6-ия и 9-ия месец и обикновено изчезва от само себе си.


Това не означава да бездействате и да изчаквате развоя на процеса. Основна грижа е спазването на строга хигиена. Ето какво може да направите при подсичане:

  • През деня сменяйте пелените за еднократна употреба през два часа, а през нощта – най-малко веднъж.
  • Използвайте пелени за еднократна употреба, които добре попиват течностите и предпазват нежната бебешка кожа от прекалено мокрене.
  • Оставяйте често – в добре затоплено помещение – детето голо от кръста надолу, за да рита на воля.
  • Използвайте много пестеливо козметични средства. Обикновено е достатъчно леко да измиете дупето с хладка вода, след което да намажете подсушената кожа със специален крем, препоръчан от вашия педиатър, или с преварено на водна баня олио.
    По възможност кърмете бебето си. Майчиното мляко съдейства за по-малко "агресивни" изпражнения. Ако състоянието на кожата се влоши, потърсете помощта на педиатър. Той би могъл да предпише специални средства, бани или компреси, както и да ви насочи към лечение на евентуална гъбична или бактериална инфекция.

    Помнете, че подсеченото дупе най-често се дължи на недобра хигиена. Понякога неправилните грижи допринасят за раздразването на чувствителната бебешка кожа. Не забравяйте основното правило: кожата на бебето трябва да е чиста и подсушена, а ако лесно се зачервява, да се намазва добре със защитен крем.