Спомняте ли си приказката за Хензел и Гретел? Братчето и сестричето се загубили в гъстата гора… Въпреки че е само приказка, много деца изпадат в подобна ситуация. Колкото и да пазите малчугана, той може да се изгуби. Какво да направите, за да предотвратите това, и как да реагирате, ако се случи?

Много родители ще ви разкажат как малчуганът им се е скрил в раклата за няколко часа или се е загубил в магазина... Трудно е да си представите паниката и ужаса, обхванали тези родители. Мисълта, че детето го няма е кошмар за мама и татко. Дори малкото да изчезне само за няколко минути, те се струват часове на родителите. Добрата новина е, че почти 90% от изгубените деца се откриват и се връщат при семейството си невредими. Дори приказката за Хензел и Гретел да завършва с щастлив край, преживяването остава кошмарен спомен както за малкото, така и за родителите му.Статистиката сочи, че най-често децата остават без родителите си само за около час. Обикновено малките се губят в детските увеселителни центрове. В САЩ данните са още по-плашещи – едно на всеки три деца до 5-годишна възраст се е губило в такъв център. В повечето случаи родителите на изгубения малчуган не се обръщат към полицията.
Какво да направите, ако детето ви изчезне?

Преди всичко спокойствие

Когато родителите осъзнаят, че детето им го няма, естествената първа реакция е да се развикат и да го потърсят по име. Ако малчуганът не е наблизо, това няма да помогне. Дори напротив – чрез виковете си може да дадете сигнал на някои недоброжелатели, че малчуганът се разхожда сам наоколо. Ако запазите спокойствие, това ще ви помогне да разсъждавате трезво и да намерите детето си по-бързо и невредимо. Ето защо опитайте се да не се паникьосвате.


Подготовката е важна

Добре е още докато детето е съвсем малко, да го учите как да реагира, ако се загуби.
Безопасно място. Винаги когато излизате навън, определете предварително безопасно място, където да се срещнете с малчугана, ако се загуби. Възможно е той да не запомни мястото добре или да не се ориентира, ако е прекалено малък и уплашен.

Детска лична карта. Най-добрият начин да подготвите детето за такава ситуация е да му направите „лична карта”. Напишете името му и вашия мобилен телефон. Така, ако някой намери мъничето, може да ви се обади и да ви помогне. Не давайте адреса си или други лични данни. Мобилният телефон е най-доброто решение, тъй като не може да подсказва къде живеете или коя е детската градина на малкото. Запишете телефонния номер на човека, който прекарва най-много време с детето. Изрисувайте или апликирайте личната карта, така че детето да се радва, когато я носи. Важно е да поставите картата на видно място. Малчуганът, който още не може да говори, няма да си спомни за нея, когато се изгуби. Ако е върху дрехите му или на врата, всеки възрастен може да се ориентира и да му помогне. По-големите могат да носят детската си карта в джоба. Уверете се обаче, че „голямото” ви момче няма да изпадне в паника и да забрави за нея.

Ярко облекло. Много по-лесно може да намерите детето, ако то е облечено в светли, ярки цветове – например лимоненожълто или светлозелено. Доказано е, че те се открояват и в такива ситуации родителите по-лесно се ориентират, търсейки малкото. Повечето хора се обличат в неутрални, пастелни нюанси, затова детето ви лесно ще се забележи. Не е задължително малкото изцяло да е пременено в дрехи с тези цветове. Сложете му ярка шапка или обувки. Друга добра идея е да имате няколко комплекта дрехи, с които да го обличате само когато излизате на разходка. Така, ако възникне проблем, бързо може да си припомните с кои дрехи е било детето. Често в паниката родителите не могат да го опишат.

Подходяща снимка. Винаги носете със себе си актуална снимка на детето. Забравете любимите фотографии, на които малчуганът е с очилата на татко или с леген на главата. Снимката трябва да е ясна, цветна и да показва добре лицето и рамената на детето. На нея трябва да се виждат цветът на косата на малкото, както и очите му. Може на гърба й да запишете теглото и ръста на детето, както и някои белези по рождение. Запомнете, че за повечето хора детето ви прилича на много други на неговата възраст.

Помощ от майка. Научете детето си винаги да търси помощ от друга майка с деца. Изплашеният малчуган може да няма вяра на полицаите или на възрастните мъже. Нека винаги да е готов да показва своята детска лична карта на друга майка. Под формата на игра репетирайте няколко пъти у дома. Повтаряйте, че трябва да се доверява само на жени с деца на неговата възраст и винаги го предупреждавайте да не говори с непознати.

Ако се загуби…

Служителите на повечето публични места като магазини и центрове за забавление имат добре работеща система за търсене на изгубени деца. Ако сте в закрито помещение, веднага се свържете с отговорника или с управителя. Не се чудете, ако се окаже, че мъничето е било съвсем наблизо. Постоянно наблюдавайте телефона си за обаждане от някой, който е намерил малкото. Опитайте се да запазите спокойствие, не се отнасяйте грубо с хората, които ви помагат. Може би те имат много повече опит от вас.

Кога да се обадите в полицията
Звъннете на тел. 112, ако смятате, че детето ви може да е в опасност. Винаги е по-добре да съобщите в полицията, отколкото да губите ценни минути. Всеки миг може да повлияе върху развръзката на кризисната ситуация.

Обратно у дома

След като намерите детето, не му се карайте и не му крещете. Поздравете го, че е спазило вашите указания. Празнувайте, че отново сте заедно благодарение на неговата смелост. Това поведение ще помогне на малкия немирник да придобие самоувереност и в друга подобна ситуация да се справи без проблеми. Ако викате и обиждате детето, то ще се изпълни със страх и недоверие.
След няколко дни, когато ужасът мине, поговорете с малчугана. Попитайте го как се чувства. Още веднъж го похвалете колко добре се е справил. Ако не е следвал инструкциите ви, напомнете му ги и ги репетирайте няколко пъти.
Следвайте тези съвети и може да сте сигурни, че сте направили всичко необходимо, за да намалите опасността детето ви да се изгуби.
 
Павлина Петкова
педагог