Последните няколко седмици преди раждането могат да са изпълнени както с ентусиазъм от предстоящата среща с мъничето, така и със страх от раждането, а и с раздразнение защо времето тече толкова бавно. Това са последните ви спокойни дни. Когато бебето се появи на бял свят, може би няма да имате възможност дори да поспите спокойно. Затова трябва да се научите да релаксирате и да се отпускате.


„Като всяка бъдеща майка, на която терминът й наближава, и аз се бях превърнала в кълбо от нерви. Не знаех как да позная фалшивите от истинските контракции, а има толкова много филми, в които главната героиня ражда у дома, защото е закъсняла да стигне до болницата. Ужасявах се от тази перспектива. Трябваше да продължа да ходя на работа почти до края на 9-ия месец. Един ден реших, че ако остана у дома и се отпусна, раждането ще протече много по-лесно и без проблеми. Точно така и стана”, разказва 32-годишната Станислава Ангелова. Звучи ли ви познато? Вече има доказателства, че стресът се отразява негативно върху бебето. Защо не се отпуснете и не приемете, че раждането ще дойде и ще отмине? Отглеждането на бебето е по-отговорната част, която ви предстои. Факт е, че жените, които пристъпват прага на родилното отделение без паника, се справят с контракциите и болките по-лесно от паникьорките.

Скрийте календара
Сигурно си мислите, че терминът ви значи нещо? Тази дата всъщност е само ориентировъчен ден, когато бебето ви ще се появи на бял свят. Ако планирате живота си спрямо деня Х, може наистина да се побъркате. Възможно е бебето да се появи две, дори три седмици по-рано, както и да закъснее. В случай че мъничето не бърза, което се случва много често, използвайте времето, за да се подготвяте. „Разхождайте се около дома си. Вдишвайте аромата на цветята. Обръщайте внимание на прическата и грима си. Направете го сега, защото след появата на бебето ще сте заета и всичко лично ще остане на заден план”, съветва Юлия Заркова, майка на близнаци.

Неудобните съседи
Със сигурност ще има много хора около вас, които постоянно ще задават въпроси и ще правят коментари за термина ви. Ако мъничето закъснява, очаквайте близките ви да звънят постоянно, за да ви питат: „Не е ли време…” Истината е, че тези хора не искат да ви дразнят. Те просто се вълнуват кога ще видят бебето. Реакцията ви зависи само от вас. Може да им кажете, че то ще се появи, когато е готово. Опитайте се да погледнете позитивно на въпросите, с които ви притесняват. Приемете, че не можете да контролирате човешкото любопитство.

Поговорете с лекаря си
След като влезете в 9-ия месец, добре е да сте в постоянна връзка с лекаря, при когото ще раждате. „Бях в 39-ата гестационна седмица, когато получих съвсем слаби контракции и след разговор с акушер-гинеколога той се съгласи да предизвика раждането. Оказа се, че бебето ми тежи 4 кг. Доволна съм, че отстоявах своето мнение. Чувствах се напълно готова да стана майка”, разказва Наталия Колева. От друга страна, може да не искате да родите с помощта на медикаменти като окситоцин, който засилва маточните контракции. В повечето случаи лекарите не съветват да се използват лекарства, освен ако не е абсолютно необходимо. Важното обаче е да задавате въпроси на доктора си и да го изслушвате, когато ви обяснява. Приемайте съветите му.

Подчинете се на тялото си
В края на 9-те месеца бременната страда от тежестта на големия корем, от подуването на краката и постоянните позиви да посещава тоалетната. Важното обаче е през последните седмици да се опитвате да направите дома си колкото може по-комфортен. Вслушайте се в сигналите на тялото си и не ги пренебрегвайте. Спете на повече възглавници, дори и да няма място за партньора ви на леглото. Вземайте топъл душ вечер, преди да си легнете. Той ще ви помага да се справяте с болките в гърба, причинени от огромния корем. Възползвайте се от вълшебните ръце на бъдещия татко, който може да прави масаж на краката и гърба ви. Ако страдате от безсъние и се тормозите, помислете, че това е добра тренировка за времето, когато бебето ще ви държи будна през цялата нощ.

Забавлявайте се!
„През последната седмица на бременността ми бях на рок концерт, със съпруга ми вечеряхме в скъп ресторант, сготвих странен обяд от азиатската кухня и посетих всичките си приятели. Ако не ви допадат някои от тези идеи, има още много неща, които да направите”, съветва Ивета Георгиева.
Направете си план за забавления – посетете музеите, в които досега не сте били, или отидете в зоологическата градина. Пазаруването също е едно от нещата, от които не бива да се отказвате през тези последни дни. Много майки страдат от предразсъдъци и се страхуват да купуват бебешки дрешки. Отърсете се от суеверията си. Ще видите колко забавно е да избирате ританки за вашето мъниче.
Почивайте си. Вдигнете краката си на табуретка и си вземете книжка. Може де прочетете дори откъс от нея на бебето.
Последните седмици преди раждането може да ви се сторят цяла вечност. Запомнете – всички бебета се раждат и преди да разберете, вече ще държите вашето мъниче в ръцете си и ще плачете от радост.

Дора Ангелова
психолог