Освен вирусната или бактериалната инфекция, силната жажда, жегата в горещ летен ден, никненето на първите зъбчета или дори претоплянето от дрешки и завивки могат да покачат телесната температура на мъника. Причината е, че терморегулацията на крехкия детски организъм все още не е укрепнала. Повишената температура сама по себе си обаче не е болест, а активна реакция на организма срещу определен болестотворен процес. Доказано например е, че
т.нар. фагоцити (клетките на имунната система)
работят на оптимален режим
при температура 39° С


Нормалната телесна температура на детето е между 36.5 и 37.5 ° С, леко повишената е около 38° С, а по-сериозно повишена – над 38,5 °С.  Ако усетите, че детето ви „гори“, но телесната му температура не е над 38° С и малчуганът има добър тонус, не бързайте да вземате мерки за нейното сваляне.При повишена температура най-силно е притеснението на родителите от риска детето да не направи т.нар. фебрилен гърч. Той се наблюдава
при 2 до 5% от децата в Европа
и при 5 до 10% от децата в Азия. Случаите на температурен гърч преди 7-ия месец са твърде редки, като най-висока е честотата им сред 14- до 18-месечните. За успокоение на родителите обаче при неусложнения фебрилен гърч (с продължителност до 15 минути) няма последствия за здравето на детето, а рискът по-късно да се отключи епилепсия е изключително нисък. В случай на фебрилен гърч трябва внимателно да се наблюдава дишането на детето и веднага да се потърси помощ от специалист.


„9 месеца“

Обезателно потърсете педиатър, когато...

 Телесната температура на детето е над 38° С;
 Температурата е повишена повече от 24 часа;
 Детето отказва да поема течности;
 Има симптоми на затруднено дишане, кожни обриви или болки в ухото;
 Детето прави т.нар. фебрилен гърч.


Кой е най-точен?
Най-точното измерване на телесната температура при малкото дете е с електронен термометър в ануса, а при по-голямото – в устата, под езика. По-малко достоверно, но все пак ориентировъчно, е измерването под мишницата (там температурата е малко по-ниска) или чрез специални лентички, които се слагат на челото. Без гаранция за абсолютна точност, но пък доста практичен е инфрачервеният термометър, който измерва температурата в ухото само за няколко секунди. Живачните термометри вече не само са отживелица, но са и отхвърлени от СЗО като рискови. 


Срещу алергиите...
Екип от американски учени от Института по алергология и инфекциозни заболявания в Бетезда, Мериленд, твърдят, че децата, които са имали повишена температура (над 38.3° С) поне два пъти до първата си годинка, са по-малко предразположени към алергии. Учените стигат до този извод въз основа на проследяването на деца, изложени на въздействието на алергени, като полени, домашен прах и др. Оказва се, че борбата на имунната система (проявена чрез повишаване на телесната температура) срещу инфекциите в най-ранното детство е добра „тренировка“, която създава по-голяма устойчивост към алергени в по-късна детска възраст.