Прееклампсия, еклампсия, гестационен диабет... Идват от непознатия свят на медицината, звучат като на чужд език и внасят тревога и смут в сърцето ви. Могат ли да се случат и на мен? Лекуват ли се ? Без паника – д-р Николай Герджиков, акушер-гинеколог във ІІ САГБАЛ “Шейново”,   посочва кои са най-честите рискове през втората половина на бременността и как можете да се предпазите от последиците им.

Високото кръвно налягане
Високото артериално налягане през 9-те месеца е опасно, когато средните стойности са по-високи с 20 мм в сравнение със стойностите отпреди жената да забременее. Ако апаратът за измерване покаже 140 мм на 90 мм или дори повече, за специалистите това е ясен сигнал, че е налице проблем. Състоянието е известно като артериална или гестационна хипертония. Ако усложнението е съчетано с повишение на белтъка в урината и с поява на отоци по тялото (най-често по крайниците), тогава е налице прееклампсия. Тя може да се прояви още с гадене и повръщане, с болки в дясното подребрие, със смущения в зрението и с главоболие.


Не винаги обаче повишеното кръвно налягане е първият симптом на прееклампсията. В някои случаи бързото увеличаване на телесното тегло (с около 500 г на седмица) също може да е индикация за заболяването. То обикновено става във втората половина на бременността – след 20-ата г.с., и много по-рядко в първата половина. Според статистиката заболяването засяга 2% от жените, които забременяват за първи път на около 19–20 години. Рискът се увеличава при бъдещите майки над 35-годишна възраст. Възможно е също заболяването да се развие на основата на съществуваща още преди забременяването хипертонична болест.
Сериозна е прееклампсията, при която кръвното налягане е 160 мм на 110 мм или по-високо и съдържанието на белтък в урината за едно денонощие е повече от 4 г. Прееклампсията силно смущава кръвоснабдяването на матката, а това може да доведе до забавяне на растежа на плода и до раждане на дете с поднормено тегло. Ако бременната не се наблюдава редовно от специалист или ако лечението не е ефикасно, повишава се рискът от еклампсия – едно от най-тежките усложнения на бременността, което протича с гърчове и може да застраши живота и на майката, и на плода.

Ако все пак се случи
Още при първите симптоми на прееклампсия бременната трябва да потърси помощта на лекар. Той ще прецени дали тя да остане на легло вкъщи и няколко пъти дневно да измерва кръвното си, или е необходимо друго лечение.
Ако не настъпи подобрение, може да се наложи жената да постъпи в болница и там да се определи коя е най-подходящата терапия.
Лекарите се стремят да открият заболяването навреме, така че да успеят да помогнат на бъдещата майка, преди да е станало прекалено късно. За съжаление не е известна точната причина за прееклампсията. Дори лекарите се шегуват помежду си, че този, който открие причината, ще стане Нобелов лауреат.
Задължително е да се направи пълна кръвна картина, да се проследят тромбоцитите, показателите на кръвосъсирването, да се изследва съдържанието на белтък в урината… Обикновено на бременната се дават медикаменти, които  понижават кръвното налягане, увеличава се също приемането на белтъци с храната. С помощта на ехограф лекарите следят теглото и сърдечната дейност на плода, количеството на околоплодната течност и разположението на плацентата. Чрез профилактични и лечебни грижи за бременната лекарите се стремят да постигнат баланс между състоянието на майката и показателите за нормално износване на бременността. Доброто състояние на жената ще създаде благоприятни условия за развитието на плода.

Гестационен диабет
Друг често срещан риск през втората половина на бременността е гестационният диабет. Той засяга 4% от бъдещите майки и се характеризира с повишаване на стойностите на кръвната захар при жени, които преди да забременеят, не са имали диабет. Обикновено се проявява между 20-ата и 30-ата г.с. и се установява със специален  тест.  
Освен за бъдещата майка гестационният диабет крие опасности и за плода. Поради увеличената кръвна захар в организма на бременната при бебето се натрупва подкожна мастна тъкан по корема и по раменния пояс. Плодът увеличава размерите си повече от нормата за гестационната си възраст и белите му дробове не са напълно развити. Раждането на прекалено едро бебе е много трудно и е рисковано за жената.
За да се избегне опасността от повишаване на кръвната захар, добре е бъдещата майка да се храни с мярка. Повечето бременни смятат, че могат да консумират абсолютно всякаква храна, без да се съобразяват с количеството. Препоръчително е да не прекаляват с въглехидратната храна и да ограничават тестените изделия, синтетичните сладки храни – натурални сокове, газирани напитки, вафли… Може да се наложи специалистът да определи специална диета и режим на физическо натоварване – разходки, плуване, водна гимнастика. 
Бременните с гестационен диабет задължително трябва да се консултират с ендокринолог, който да им назначи лечение. Обикновено в 35–36-ата г.с. се прави амниоцентеза, за да се види дали белите дробове на плода са готови за живот извън утробата и ако това е така, се предизвиква раждане през естествените пътища или се пристъпва към цезарово сечение.
Много важно е да не се пропускат контролните прегледи при акушер-гинеколога и изследванията на кръвта, особено през втората половина на бременността.

София Господинова