Железният дефицит е най-широко разпространеният хранителен дефицит, а желязодефицитната анемия е последната, късна проява на продължителен скрит дефицит на желязо. Този дефицит се среща във всяка възраст, но най-заплашени са бременните жени, кърмачетата и малките деца.

Защо точно те?
При бременните жени дневните нужди от желязо се повишават, тъй като голяма част от минерала отива за запаси на плода. Ако храненето не е съобразено с това, в организма на бъдещата майка настъпва железен дефицит, който може да доведе и до желязодефицитна анемия. Голям е рискът за развитие на този вид анемия при недоносените и преждевременно родените деца. Железният резерв при тях е малък и не може да компенсира бързото темпо на растеж. Тези деца, особено когато се хранят единствено с майчина кърма, трябва да получават допълнително железен препарат още след втория месец.


При кърмените бебета железните запаси се изчерпват към 6-ия месец. Ето защо захранването може да започне към 4-ия месец. При деца, които се хранят със заместител на майчината кърма, трябва да се предпочитат обогатените с желязо продукти, които съдържат 12 мг/л желязо.

Най-голям риск от желязодефицитна анемия има при децата,
които от първия си месец са
хранени с краве мляко

От една страна, това мляко е с ниско съдържание на желязо, а от друга страна – то по-трудно се усвоява от незрелия организъм. Железният баланс се усложнява и от загубата на желязо с изпражненията, която се дължи на микрокръвоизливите в червата при кърмачета, хранени с краве мляко от първите месеци на живота си. Предимството на кърменето в тази най-ранна възраст е, че желязото от майчиното мляко се усвоява от организма два пъти по-ефективно в сравнение с желязото от кравето мляко.

Мляко с ориз и настъргана ябълка
(1 порция)
Продукти: 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. ориз, 1 с.л. захар, 1 настъргана ябълка.
Приготвяне. Сварете в малко вода ориза до набъбване, след което прибавете млякото и захарта. Оставете на огъня да се вари до омекването на ориза. След като свалите от огъня, добавете и настърганата ябълка.

Млечен кисел с пресни плодове
(1 порция)
Продукти: 100 г пресни плодове (праскова, кайсия, ябълка, круша), 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. нишесте или брашно, 1 с.л. захар.
Приготвяне. Измийте добре и почистете плодовете и ги сварете в подсладена вода, след което ги пасирайте. Във врящото мляко изсипете размитото в студена вода нишесте (брашно), като непрекъснато бъркате до сгъстяване. След като изстине кремът, прибавете към него пасираните плодове, както и водата, в която те са варени.

Гювеч с мляно месо
(1 порция)
Продукти: 1 с.л. телешка кайма, 1 средно голям картоф, 2 ч.л. ситно нарязани моркови, 2 ч.л. грах, 2 ч.л. кромид лук, 2 ч.л. ситно нарязан зелен фасул, 4 ч.л. нарязани домати, ½ с.л. олио, магданоз.
Приготвяне. Задушете в мазнината смляното месо, морковите и лука. След това прибавете и останалите зеленчуци, ситно нарязани. Посолете, залейте с гореща вода и оставете на огъня да се вари до омекване на месото и на зеленчуците. Накрая прибавете доматите, след което запечете ястието във фурната. Гювечът да остане сочен.