Навсякъде летят бели пухчета, дърветата отдавна са разцъфнали и всичко наоколо се събужда от дългия зимен сън... Звучи прекрасно и със сигурност много хора се радват на настъпващата пролет.
Често с пролетта идват и проблемите за тези, които страдат от алергия към всички онези малки бели пролетни “снежинки”, които покриват земята. С поленовата астма (алергенът при нея е прашецът от тичинките – бел. авт.) се бори и Зорница Йоргова, бъдеща майка и ученичка от курса за бъдещи родители С “9 месеца” на училище. Тя страда от това заболяване повече от 8 години, а алергията към различни растения не подлежи на лечение. “Ходих на алерголог, подложих се на много изследвания, за да се уточни точният вид на алергията. Обикновено неразположението ми започва в края на април, продължава през цялото лято и отшумява през септември.


Когато ситуацията е най-тежка, често кихам, кашлям, носът ме сърби, очите ми сълзят” обяснява неволите си Зорница. За съжаление алергията й е от такъв тип, че тя няма как да се изолира от всички треви и растения, които радват очите, но й причиняват толкова много страдания. Алергените, виновници за състоянието й, са навсякъде. След установяване на точната диагноза бъдещата майка започнала да приема лекарства, за да потисне симптомите на алергията. Преди 9 месеца обаче със съпруга й решили, че вече е време за дете. “Има години, които са благоприятни за хора, страдащи от алергия. Това са моментите, в които вали повече и въздухът е влажен, тогава симптомите не са толкова силно изразени. Възползвах се от няколко такива месеца, за да спра лекарствата, които приемам, и да направим опит за бебе.
За щастие забременях още първия месец. Бях много доволна, защото периодът, в който алергията ми не се проявява, е точно определен и бременността ми щеше да протече именно тогава”, разказва усмихната бъдещата майка.

Първите месеци обаче били трудни за Зорница. Повръщала много и се наложило да влезе в болница няколко пъти. В този период алергията не се оказала проблем. Единственото, което спазвала стриктно, била диетата – избягвала консервирани храни. “Знам, че има реален шанс бебето също да страда от алергия. Когато единият от родителите има това заболяване, възможността то да се прояви при детето е около 40%, а когато и двамата са алергични – 80%. Диетата, макар и малко, намалява тази вероятност”, обяснява Зорница.
Не е ясно дали изобщо бебето ще страда от същия тип алергия
Възможно е при него тя да се изяви по-късно. Все пак добре е при раждането му да се изследва, за да се определи дали има риск. Ако детето е алергично, ваксините, които ще му се поставят, трябва да са убити. Имунизациите, в които има жива съставка, често засилват алергичните реакции. “След толкова много обиколки по болниците вече знам какво да направя, ако бебето е алергично. Има специални серии с медикаменти за засилване на имунната система и симптомите на алергията изчезват за няколко години. Някои от тези лекарства се инжектират, други са под формата на капки. Курсът на лечение продължава сравнително кратко, но има достатъчно добър ефект. Ако бебето ми има алергия, със сигурност ще го подложа на това лечение”, казва Зорница.
С настъпването на пролетта обаче бъдещата майка се притеснява и за друго – кърменето. Тя има желание да кърми сина си, а това означава, че няма да може да приема никакви медикаменти в този период. “Ще се справя”, уверена е тя.

Алергиите
Алергичните болести (астма, алергична хрема, конюнктивит, атопичен дерматит и др. ) са проява на свръхсилна реакция на организма към дразнител (алерген), който при неалергичните хора не би предизвикал никакъв болестен процес. Най-често причината за това се крие в генетичното предразположение или в продължителния контакт с неблагоприятни алергизиращи среди.
Добре е при поленова астма бъдещата майка да избягва дългите разходки през цъфтежния период, да ограничава социалните контакти, да избягва посещенията на места, на които се събират прекалено много хора, и по възможност да не използва претоварения градски транспорт.