Децата обожават да играят с пясъка. Той развихря тяхната фантазия и им дава възможност да се проявяват като творци. На морето или в пясъчника в парка някои малчугани само се ровят щастливо, други строят замъци, а трети правят фигурки и “пекат сладки”. Добре е да оставите мъничето на пясъка, когато навърши 1 ½ -годишна възраст. Американски учени обаче са доказали, че продължителната игра на пясъка може да доведе до диария. Статистиката сочи, че рискът е почти 44%. Затова внимавайте! Не оставяйте мъничето повече от 2 часа да играе с пясъка. След този период опасността рязко се увеличава. Все пак не бива да лишавате детето от това удоволствие. Според психолозите малчуганите изразяват мислите и чувствата си чрез пясъка много по-лесно, отколкото чрез рисуването. Наблюдавайте детето какво прави и може да научите много за неговата психика.


Едно-двегодишните първо изпробват материала. Те обичат да оставят отпечатъци от ръцете и краката си в пясъка. Когато започнат да трупат купчини от пясък, те са постигнали значителен напредък в умственото си развитие. Научили са, че могат да сътворят нещо с ръцете си и това им дава самочувствие. На 3–4 години пясъкът вече не е достатъчен, децата се нуждаят от най-различни неща, за да изобразяват света – играчки, камъни, пръчки, растения, фигури на хора и животни... Доказано е, че момченцата и момиченцата играят по различен начин. Едните предпочитат да строят замъци, а другите често „пекат сладки” от пясък. По този начин те несъзнателно имитират заобикалящата ги действителност.

Учени са доказали, че игрите на детето с пясъка могат до известна степен да определят неговия характер. Това от своя страна предопределя и бъдещето му.

Финансистът
Ако искате, като порасне детето ви, да стане човек на парите, насърчавайте го да изобразява света възможно най-близо до действителността. Пропорциите на пясъчните замъци, колите и къщите винаги трябва да са съобразени с реалните мащаби. Такива деца често стават реалисти. Те се интересуват от материалния свят, запомнят марки на коли и технически данни. Възприемат бързо и по-късно се справят добре с финансите.

Писателят
Бъдещите писатели строят в пясъка с много идеи и въображение. Ще ги видите да използват допълнително пръчки, камъни или растения. Пясъчната формичка може да изобразява сладкиш, но и печено пиле. Тези деца се потапят в свят, в който няма граници. Малчуганът често се връща в праисторическо време, за да направи динозавър, или пък „лети” в бъдещето, като си представя как изглеждат извънземните. Възможно е един ден като възрастни да се справят успешно на борсата или в хазартните игри. Въпреки това парите не са най-важното за тях. Те се интересуват от приказки, митове и често стават писатели или хора на изкуството.

Журналистът
Той строи замък с конници и винаги слага знаме на върха. За него е немислимо да направи море без риби. Малчуганът изпипва всички детайли и винаги не му остава време да направи още нещо. Общителен е и бързо улавя накъде духа вятърът. Такива характери са свързани със заобикалящия ги свят и особено с хората. Като пораснат, тези деца често започват работа в медии.

Философът
Ако има дете, на което бързо му омръзва да играе в пясъка, то ще е бъдещ философ. То предпочита да измисли друга игра или да привлече още деца, за да направи заниманието по-интересно. Такива деца по-късно ще търсят закономерности, ще притежават силно развито чувство за ред и често ще предпочитат естествените и хуманитарните науки, особено философията. Те са родени организатори. За съжаление обаче са много разпилени и трудно намират мястото си в живота.

Дора Ангелова
психолог


Пясъчна безопасност
Не забравяйте, че в пясъка живеят много бактерии и микроганизми, които попадат там благодарение на различни насекоми. Децата лесно могат да се заразят, тъй като често лапат ръцете си след игра. За да ги предпазвате, винаги носете мокри кърпички.