Способността на детето да се радва е заложена у него – тя не се учи. Като се изключи плачът, който е сигнал за физически дискомфорт, през ранната кърмаческа възраст радостните емоции предшестват появата на гнева, яростта и недоволството. По-рано се появяват и усмивката, и смехът, и т.нар. комплекс на оживление.


Психолози правят интересен експеримент с 4–6-месечни кърмачета. Показват им неколкократно лица на хора с 3 вида изражения на различни емоционални състояния: радост, гняв и неутрални. Оказва се, че тези съвсем малки деца разглеждат много по-продължително радостните физиономии в сравнение с останалите.

Какво получава детето от хубавите емоции през ранната си възраст?
Радостта, която му доставят контактите и грижите на любещите го хора, го поддържа в добър емоционален, а това означава и добър жизнен тонус. Обратно – ако детето е лишено от този мощен стимул, то е угнетено и беззащитно, лесно ранимо от всякакви негативни въздействия. Когато се радва, мозъкът на детето (а и на възрастния!) отделя ендорфини – т.нар. хормони на щастието. Те му помагат по-лесно да понесе физическото неразположение и усещанията за болка. А така то по-бързо оздравява.
Радостта го стимулира да възприема по-активно и пълноценно света, който го заобикаля, което означава, че това емоционално състояние е важен фактор за напредъка на познавателното развитие.

Други проучвания на бебета, които са били само на 4 месеца, а по-късно на 9 месеца, са установили някои характерни моменти. При положителни емоции челната област в лявото мозъчно полукълбо става подчертано по-активна. В такова състояние бебето проявява интерес към всичко ново. А се знае, че в лявата мозъчна половина е разположена областта, която е отговорна за речевата функция. Следователно, като се осигуряват повече радостни изживявания на детето, може да се помогне и на говорното му развитие.
Децата, които са поощрявани и зареждани позитивно, по-често се проявяват като алтруисти, те са по-отзивчиви към другите.
С порастването поводите за радост стават повече и по-разнообразни. Безспорно един от най-вълнуващите моменти е получаването на хубави играчки. Детето им се радва не само защото го забавляват. Те са му нужни, защото му помагат и да се развива. Каквито и да са те обаче – по вид, съвършенство и цена, дори и в най-задоволените в материално отношение семейства не могат да конкурират родителското присъствие, обич и подкрепа. А какво да се каже за децата, отглеждани в социални домове?! Те най-често отговарят, че ще се радват най-много, ако Дядо Коледа им донесе... мама и татко.
Мили млади родители, не се подценявайте като най-важният източник на радостни събития за детето си!   

Д-р Маргарита Поппандова
детски психоневролог