Курсове за бъдещи родители, техники за дишане, специални йога упражнения и масажи. Има десетки начини да се подготвите за Големия ден, когато ще се срещнете с бебето. Понякога обаче те могат да са толкова досадни.


Обичате ли да танцувате? Народни танци или латино, кючек или буги-буги – танците са най-добрата подготовка за раждането. Сигурно не сте си представяли, но моментът, в който бебчето трябва да се промъкне през родилните пътища и да се покаже навън, изисква много усилия. Освен болката, която за щастие може да бъде намалена, ще трябва да поработите здраво – почти толкова, колкото някой хамалин. В процеса на раждането участват тазът, гърбът, гръдният кош и краката. Мускулите им са подложени на истинско изпитание. За да се справите по-лесно, трябва да ги тренирате. Постоянните разходки и упражненията са добро решение. Защо обаче да не се и забавлявате?

Защо да танцувам
Танците са идеален начин да подготвите тялото си. Те имат толкова много предимства, че трябва само да намерите подходящ спортен екип и да пуснете музиката. Разкършете тяло и ще разберете какви предимства има това пред обикновената гимнастика. Танците тонизират всички мускули и стави, прогонват стреса, който за съжаление е постоянен спътник на бъдещата майка, и създават добро настроение. Най-честата причина жените да се отказват да спортуват е, че бързо се отегчават от постоянно повтарящите се упражнения. Това не може да се случи с танците, защото вие сами ще измисляте хореографията. От друга страна, не е нужно да ходите в спортна зала, където въздухът е запарен. Разкършете тяло у дома пред огледалото, а може да съберете дори група бъдещи майки и да танцувате заедно. Със сигурност ще е забавно.

Латино или народни танци?
Каква музика обичате да слушате? Танцувайте под звуците на любимите си изпълнители. Все пак обаче добре е да се съобразите със състоянието си и да не подскачате лудо като на метал купон. Кючекът например е изключително добра гимнастика, тъй като кръговите извивания на бедрата разхлабват таза и го правят гъвкав. При латинотанците има енергични подрусвания на ханша. Това подобрява кръвоснабдяването и укрепва тазовата мускулатура. На каквото и да се спрете обаче, добре е да знаете, че всеки танц стимулира дълбокото коремно дишане с освобождаването на гръдния кош. Това ще ви е от полза, когато Големият ден настъпи.

Спокойна и уверена на “сцената”
Безспорно йогата помага най-много за концентрацията и спокойствието на бъдещата майка. Танците обаче имат почти същото благотворно въздействие върху психиката на бременната. Те подобряват самочувствието и възвръщат душевното равновесие. Дори 10 минути на ден ще ви накарат да забравите всички притеснения и ядове. Доказано е, че танцьорите са по-устойчиви психически. Важно е, докато протягате ръка и прикляквате, да се концентрирате върху движенията на тялото си и да усетите музиката. Така ще се понесете в ритъма. Оставете се на вътрешното си чувство. То ще ви води. Може да помолите бъдещия татко да се присъедини към вас. През бременността често при двойката се пораждат конфликти. Жената е изнервена от очакването и болките, мъжът не може да разбере нейните чувства и притеснения. Чрез танците и комуникацията без думи ще възвърнете позабравеното чувство на близост. Докосвайки ви, партньорът ви ще се почувства и по-близо до бебето.

Бързо към родилното
Представете си, че раждането започва и вие се отправяте към болницата с танцова стъпка? Едва ли ще стане така, тъй като не снимате филм, където всичко става за няколко минути. Все пак безспорен факт е, че жените, които са танцували през 9-те месеца, по-лесно се справят с това предизвикателство. Причината е, че те усещат по-лесно ритъма на контракциите и му се подчиняват, дишат по-спокойно, а и мускулите на таза и корема им са по-стегнати. Няма формула за това кога да започнете да танцувате, така че в родилната зала да се проявите като истинска героиня. Насладете се на всеки момент от танците, това ще ви помогне да родите по-бързо.

Без чупки в ханша
Все пак обаче не всички бременни могат да танцуват. Бъдещите майки, които имат високо кръвно налягане или преждевременни контракции, най-добре да избягват резките движения. Все пак здравето – вашето и на бебето – е на първо място.

Д-р Мария Владимирова
акушер-гинеколог