Много родители днес ще погледнат въпросително на този факт. Защо е нужно “да се изтупва от праха” нещо, което отдавна е минало в графата „отживелица” – например повиването на бебето в пелена. В продължение на десетилетия то като че ли бе потънало в забрава. Един от основните аргументи е, че тази практика ограничава свободата на движенията на бебето.  


Не трябва да забравяме обаче, че в повечето вековни традиции има много далновидност. В последните няколко години практиката кърмачето да се повива в пелена печели все повече защитници. Причината е, че това, особено 12 седмици след раждането, действа успокоително на бебето, като му напомня тясното пространство в майчината утроба.

Проучвания показват, че всяко осмо новородено е лесно възбудимо и плаче продължително. След раждането бебетата все още не умеят да контролират грубата моторика, често се стряскат насън и се събуждат от т.нар. рефлекс на Моро – защитна реакция, като внезапно разперват и свиват ръце. Когато обаче бебето е повито, обгърнато от защитния пашкул на пелената, то сякаш получава „втора кожа” и се чувства по-сигурно. А резултатът е
по-спокоен сън 
След третия месец бебето само показва, че вече е готово за следващ етап от развитието си – да опознава света чрез ръчичките си. Затова то явно демонстрира, че повиването вече го ограничава.

Чрез развитата си интуиция майката може да прецени
дали детето й, увито в пелена, ще се чувства комфортно. Пробвайте да повиете бебето, когато плаче. Ако след 15 минути не се успокои, значи този метод не е подходящ за него. Някои бебета още от осмата седмица
започват да се бунтуват срещу повиването
Други месеци по-късно се чувстват защитени в пелената.
Разбира се, недопустимо е да се мисли, че усещането за сигурност, което дава пелената, може да замести физическия контакт на бебето с мама и татко.
Ако сте решили да пробвате как ще се чувства бебето ви повито, задължително вземете предвид някои обстоятелства.
 Следете температурата в стаята на бебето да не е висока, защото пелената осигурява достатъчен термокомфорт. Под пелената то може да е с памучно боди.
 Избягвайте да повивате детето в случай, че има повишена температура, защото
има риск от прегряване 
Задължително е повитото бебе отдолу да е с пелена за еднократна употреба, която да държи крачетата му разтворени. Никога не пристягайте крачетата с плата, като ги изправяте. Така можете да предизвикате луксация на тазобедрените стави.
Ако детето ви страда от дисплазия (недоразвитост) на тазобедрените стави, задължително се консултирайте с лекар дали да го повивате.
Посъветвайте се със специалист и по въпроса колко стегната да е пелената. Принципът е да оставяте свобода за ръцете и краката, а при корема пелената да е по-пристегната (да има разстояние от два пръста между нея и корема). Според някои това оказва добър ефект и срещу колики.

Д-р Пенка Цочева
педиатър

Стъпки към повиването…
 
 Разпънете хубаво пелената и загънете горния й край преди средата. Положете бебето върху пелената, така че рамената му да са на ръба на пелената, а главичката му да е навън.   
 Загърнете бебето с дясната част на плата и подпъхнете края под тялото му от лявата страна.
 Загънете и лявата част на пелената.
 Подпъхнете крайчеца на долния ъгъл на плата под дясното рамо на бебето.