„Ръка, крак, уста” е заразно заболяване, което обикновено се характеризира с треска, възпалено гърло и обрив по дланите или ходилата. Засегнатите деца могат също да имат намален апетит и афти в устата. Среща се най-често между пролетта и есента при деца предимно под 5-годишна възраст.

Виновникът за всичко е Коксаки вирус. Не може да се предава на или от животни. Състоянието се разпространява чрез близък контакт с болен, който кашля или киха, контакт с изпражнения или с течността от мехурчетата, които излизат по кожата вследствие на тази болест. Децата са особено уязвими, тъй като често са в комуникация с други деца в детски градини и ясли.Повечето хора развиват имунитет към заболяването, така че е малко вероятно да се разболеят повторно. А състоянието обикновено не е сериозно – децата се възстановяват в рамките на 7–10 дни. 

Лекарите могат да диагностицират „Ръка, крак, уста” само с оглед на обрива и информация за симптомите. Не са необходими допълнителни изследвания. Мъниците обикновено не се нуждаят от специално лечение, освен от нежна грижа. Обривите се третират с мехлеми без рецепта, за да се облекчат сърбежа и болката. За температурата се дават обичайните детски сиропи (обърнете внимание, че децата по принцип не трябва да приемат аспирин). Тъй като това е вирусно заболяване, антибиотиците не помагат. 

Ако болката в устата е твърде силна, децата могат да откажат да пият течности и да се дехидратират. Предлагайте много вода, а ако детето ви не уринира достатъчно често, устните му изглеждат сухи или очите вдлъбнати, веднага посетете лекар.Имайте предвид, че ако малкото има рани в устата, млякото или водата могат да бъдат по-лесни за преглъщане от кисели напитки. Сладолед или ледени близалки също могат да помогнат за облекчаване на болката в устата. 

И накрая, за да предотвратите бъдещи рецидиви, често мийте ръцете си и насърчавайте детето да прави същото. Не забравяйте да дезинфектирате често използвани предмети, като играчки, например и да избягвате контакт с хора, които са заразени. Грижете се и за собствената си имунна система. Възрастните прекарват болестта много по-рядко, но значително по-тежко