Първата година от живота на детето ви е пълна с промени и изненади. Първата усмивка, първото зъбче, първата дума...

Мъничето ви се развива стремглаво. Дали обаче всичко с него е наред или има причини за притеснения? Ако съседското дете вече ходи, а вашето – пълзи, ако малкото на приятелката ви говори, а слънчицето ви едва произнася няколко срички... Трябва ли да се безпокоите? Има няколко основни правила в развитието на детето през първите 18 месеца, които е добре да знаете.Уникалното дете
Добре е да сте наясно, че всяко дете е различно. Вашият малчуган се развива със свое собствено темпо и ако то не съвпада с това на съседчето, не се безпокойте. Според статистиката малчуганите, които прохождат на 10 месеца, не са по-интелигентни от останалите и не показват по-късно забележителни успехи в училище. Все пак добре е да знаете, че двигателното развитие на мъничето е пряко свързано с мозъка. Запомнете, че отделните периоди са само ориентировъчни и няма строги правила. Ако се притеснявате, че нещо с малчугана ви не е наред, консултирайте се с лекар.

Първите три месеца
Първите дни след раждането са най-трудни както за майката, така и за бебето. В утробата то е било защитено, получавало е всичко необходимо от плацентата. Навън малкото трябва да се бори с шума, с глада и със студа... Поведението му се определя от рефлексите. Те му помагат да оцелее в жестоката среда, в която е попаднало.


Още от първия ден ще забележите, че бебето има силен рефлекс за хващане. В началото то сграбчва всичко, до което се докосне. Постепенно този рефлекс отслабва.

В края на първия месец ще забележите, че когато бебето лежи по корем, то може да вдигне главата си само за няколко секунди. В началото тя бързо ще пада надолу, но след това мъничето с удоволствие ще се подпира на ръце и ще изучава света. С тренировки то ще се научи да държи главата си изправена и това ще стане любимата му поза. За 2-месечното бебе няма да е проблем и да върти главата си от едната страна на другата, когато лежи по гръб. Статистиката обаче сочи, че 40% от децата постигат това едва в края на 3-ия месец.

Важно е да не оставяте 3-месечния малчуган сам и без надзор, защото на тази възраст мускулите му вече са достатъчно силни и той може без усилия да се обръща. Това е предпоставка да падне и да се нарани.

Много майки очакват първата усмивка на детето си още през първите дни след раждането. Тя обаче ще дойде едва след 5–6 седмици.

Време за игри
За много бебета 4-ият, 5-ият и 6-ият месец са изключително вълнуващи. Това е периодът, в който детето без чужда помощ може да се обръща от корем по гръб и обратно. Важно е постоянно да наблюдавате мъничето, защото има опасност да се катурне от леглото на пода. До края на 6-ия месец малкият немирник ще е усвоил този номер без проблеми и може да ви създава много главоболия.

Не се чудете, ако в средата на периода забележите как детето ви с удоволствие смуче палеца на крака си. То е много любопитно и иска да опита всичко, до което се добере. Все още е и достатъчно гъвкаво, за да може да го направи. В края на периода почти 90% от бебетата могат да седят, подкрепяни от мама и татко. Не насилвайте мъничето, ако то плаче или забележите, че тази поза не му е приятна. Може би още не е готово за нея.

Голямото пълзене

Половин година след раждането е минала неусетно и от малко ревящо човече вашето бебе се е превърнало в дете, изпълнено с енергия. То вече не плаче толкова често, а рита, търкаля се и играе. Постепенно ще забележите, че прави опити и да се придвижва в пространството, подпирайки се на мебелите. Детето е научило, че светът наоколо е достатъчно голям и го очаква. Не го ограничавайте само в количката или в кошарката. То иска да се запознава с нови предмети, да вижда нови места, да опитва нови вкусове.

Статистиката сочи, че на 7 месеца 75% от децата седят без проблеми. Само 10% усвояват това умение едва в 8-ия месец.

Не се чудете, ако мъничето ви постоянно клати главата си. То попада в тези 15%, които имат нужда от постоянно движение. Доказано е, че желанието на детето постоянно да мърда се дължи на органа на равновесието, който се намира във вътрешното ухо.

При по-големите – 9-месечните, има големи разлики в развитието. Едни пълзят като светкавици, други обичат да седят на пода и да разглеждат играчките си, а трети дори ходят, държейки се за мебелите. Добре е да знаете, че не всички деца пълзят, преди да проходят. Около 13% правят първата си крачка, без дори да са опитали удоволствието от пълзенето.

Бодро напред
Първите крачки са най-трудни. Много деца дълго време не успяват да се справят с това предизвикателство. Те се изправят, друсат се, повдигат първо единия крак, после другия, изпъват се на върха на пръстите, пристъпват покрай масата и канапето. Внимавайте много в този период. Важно е детето да не се уплаши, да падне и да се нарани. Това може да забави прохождането с месеци. Не насилвайте детето, ако не е готово. Дайте му време само да направи решителната крачка.

Едва навършило годинка, то вече без проблем може да пие само от чаша. Затова бибероните вече не са му нужни. Детето трудно ще хапва пюрето с лъжичка, но ще е доволно, ако му разрешите да опита от празничната торта с пръсти.

Аз мога!
Следващите три месеца са много вълнуващи за малкото човече. Доказано е, че на 15 месеца 90% от децата вече ходят. Не очаквайте обаче мъничето ви да тича наоколо като фурия. Подкрепяйте го. Направете му прощъпалник. На този етап стъпалата на детето са раздалечени едно от друго. Така центърът на тежестта е по-близо до пода, а походката е леко несигурна и клатеща се. Благодарение на новото си умение малкото открива света. То обикаля наоколо и показва какво иска. Вече с лекота може да държи различни предмети в ръката си.

Обикновено на 1 ½ год. всички здрави деца могат да ходят. Не се притеснявайте, ако мъничето ви се спъва и пада често. Понякога то не може да се справи с всички препятствия по пътя си.

Скоро мъничето ви ще започне и да говори. А какво по-хубаво от това да чуете „ма-ма” от най-обичното си същество…

„9 месеца“