Няма друг период в живота на детето, през който то да се развива с такова шеметно темпо. Става дума за първата година, в края на която то вече е 1 ½ пъти по-високо и 3 пъти по-тежко, отколкото при раждането. Не отдавайте този прогрес само на доброто хранене. Принос имат и милувките, целувките и въобще нежността, с която дарявате малкото съкровище.


За да расте здраво и бодро, мъничето има нужда от всеотдайни родители, които много добре знаят кога то ги призовава за помощ, кога иска да му се радват или да го нахранят...

Най-добрият съвет към младите родители при грижите за бебето е да се доверяват преди всичко на инстинкта си. Той ще ги ориентира най-точно кое е правилно и кое – грешно.

Това „Да!”
Да реагирате правилно на сигналите, които подава мъничето, не е толкова лесно. Когато то сърцераздирателно плаче, трябва ли веднага да тичате при него и да го утешавате? В този случай през първите седмици и месеци правилното поведение е: Да! Бързо отидете до него! В началото най-важно е то да е сигурно, че мама и татко чуват воплите му, че са готови да зарежат всичко и да са до него, за да го успокоят и да му помогнат да не страда. Бебето „разшифрова” този подход така: „Може да не виждам мама или татко, но те са съвсем близо до мен. Не са ме забравили или изоставили. Ще дойдат и ще ми помогнат.”


Колкото по-малко е детето, толкова по-спешно трябва да се отзовавате на призивите му. Имайте предвид, че за новороденото няколко минути самота и дискомфорт означават цяла вечност.
Ако спешно реагирате на повика на бебето, не се укорявайте, че така сигурно ще го разглезите. Вашата отзивчивост го убеждава, че сте готови във всеки момент да го успокоите, да го гушнете и да му покажете колко го обичате...
По-късно – към 4–5-ия месец, детето става по-търпеливо. То вече е усетило, че живее в определен ритъм – на хранене, къпане, сън... Готово е и малко да почака, ако мама се забави с кърменето, защото не се страхува, че тя ще го забрави. Когато се убеди, че мама и татко винаги са близо до него, то е спокойно, бодро и радостно. Вярно е, че още не може с думи да изрази това, но се усмихва, размахва ръчички и крачета, с което показва радостта си. Ако през първите седмици оставяте бебето да плаче дълго, в кръвта му се отделя повече кортизол – хормонът на стреса. Той потиска растежа.
Има ли обаче някакъв код, с помощта на който може да отгатнете какво иска бебето, преди то да започне да използва за целта говора? Най-добрите уроци ще научите, ако прекарвате повече време до него. Внимателно го наблюдавайте, следете реакциите, мимиките, жестовете му. Така скоро ще разбирате неговите послания към вас, а това безспорно още повече ще „стопли” връзката ви.

Съвети без давност
Има няколко непреходни съвета към младите родители, които през годините са доказали своята ефективност:
 Когато храните, повивате, къпете... бебето, правете го с цялата си отдаденост. Не вършете успоредно и нещо друго, не разговаряйте с околните или по телефона.
 Не проявявайте нервност, докато обличате детето. Не го дърпайте грубо, колкото и да е трудно да проврете малките ръчички или крачета през дрешките. Сигурно понякога смяната на пелените ви е досадна, но не го показвайте пред бебето, защото точно в тези мигове то е доволно от близостта си с вас и сигурно ще го изрази с най-обаятелната си усмивка. Отвърнете му с целувка и с мили думи.
 Винаги най-подробно му разказвайте какво вършите. Може би в началото това ще ви се стори глупаво, тъй като разговаряте със същество, което изобщо не ви разбира. Скоро обаче ще се уверите, че малкото съкровище наистина харесва модулациите на гласа ви, заслушва се и прави различни физиономии. Повярвайте – едва ли някога някой ще ви слуша с такова внимание...

Спокойни и бодри мама и татко
Децата се развиват най-добре в спокойна, изпълнена с хармония атмосфера. Да се осигури такава обстановка, се изискват много време и усилия от родителите и преди всичко от мама. За да я създадете, трябва да се грижите и за себе си. Колкото по-спокойна и бодра сте, толкова по-пълноценно ще се отдавате на детето си. Старайте се да открадвате малко време за себе си: поне веднъж седмично излизайте без бебето – на кино или на кафе с приятели. Осигурявайте от време на време някой заместник. В тези часове може да останете и вкъщи, но използвайте времето за релаксация, т.е. за любимо занимание или хоби.
Най-трудно ще ви е да се уверите, че винаги ще успявате да изпълнявате всички желания на детето си. Нали добре знаете, че никой в живота си не е постоянно щастлив. Понякога и вашето малко съкровище би могло да е сърдито и капризно, кисело или просто да скучае. Вината не е ваша. Важно е и в тези критични моменти да внушавате на бебето, че го обичате и че то е най-важното същество за вас.    

„9 месеца”