Затлъстяването е болестта на XXI век. Факт е, че все повече хора по света страдат от наднормено тегло и полагат неимоверни усилия да се преборят с него. Факт обаче е, че манията да са свръхслаби тормози милиони жени по цялото земно кълбо и се превръща в идея фикс за млади и стари.
Ако не пресмятате колко калории сте погълнали днес, ще се оглеждате в огледалото колко грама сте наддали или пък ще клюкарствате колко е напълняла съседката. През бременността и след раждането въпросът с качването на килограмите е особено актуален. След появата на двете чертички от теста и радостта от новината за бебето повечето дами се замислят над “страничните ефекти” на 9-те месеца. Един от тях са най-малко 10-те килограма, които се “залепят” по дупето, бедрата и ръцете. За съжаление рязкото качване на тези килограми може да доведе до депресия.

Няколко килограма плюс
Идеалният вариант е през бременността да наддадете между 9 и 15 кг. Разбира се, не всички жени могат да се впишат в тези рамки, защото начинът им на живот, храненето и физическата им активност са различни. Какво обаче ще стане, ако стрелката на кантара скочи много над 15-те килограма? При подобно рязко напълняване съществува риск както за майката, така и за бебето. Възможно е бременната да се сблъска с проблеми като високо кръвно налягане, разширени вени, болки в кръста. Често, когато бъдещата майка е с наднормено тегло, тя много по-трудно се възстановява след раждането. Лекарите са установили, че при преглед с ултразвук вероятността да се допусне грешка е по-голяма при по-едрите дами. Причината е, че около корема на бременната има много мастна тъкан. Не на последно място пълните дами раждат по-трудно.

Слаба като скакалец
Ако обаче си мислите, че по-слабите дами са с предимство пред пълничките, грешите. Те също срещат затруднения през бременността. В случай че пазите строги диети и качите по-малко от необходимите 9 килограма, съществува риск за здравето ви. Бебето си набавя всички необходими вещества от вашия организъм. Това обаче може сериозно да ви изтощи. Съществува опасност за здравето на детето, ако преди да забременеете, сте се подлагали на драстични диети. Според проучвания на канадски учени именно спазването на строг режим на хранене преди 9-те месеца може да доведе до преждевременно раждане. Ако не се храните здравословно и не наддавате според нормите, бебето ви може да се роди малко, а органите му да не са добре развити. Най-често децата на слабите майки страдат от кардиологични проблеми.

Да ям ли за двама?
Как може да сте сигурна, че хапвате достатъчно и давате всичко необходимо на вашето мъниче? Забравете мита “яжте за двама”. Хранете се здравословно и спортувайте активно. Бебето си набавя необходимите вещества от вашия организъм, затова не бива да се лишавате от нужната ви храна. Това, с което трябва да се преборите, е вълчият апетит, характерен за много бъдещи майки. След второто тримесечие прибавете към менюто си още около 200 калории, които се съдържат в средно голям сандвич или две парчета плод, а защо не парче шоколад за подобряване на настроението. На трапезата ви винаги трябва да има плодове и зеленчуци, хляб, ориз или картофи, протеини под формата на месо, яйца или бобови растения и мляко. Не забравяйте рибата.
Важно е през 9-те месеца да поддържате същата физическа активност, както преди. Ако всяка седмица сте посещавали гимнастическия салон, не се отказвайте. В случай обаче, че не сте любителка на спортуването, бременността не е времето да променяте ритъма си на живот.

Шишкава мама
През 2010 г. повече от 22% от бъдещите майки по света ще са с индекс на телесна маса (ИТМ) повече от 30. Той е мярката за съотношението между ръста и теглото. Бременните могат да изчислят своя индекс, като разделят теглото (в килограми) на височината си (в метри), повдигната на квадрат. Получената стойност е техният индекс на телесна маса. Нормалните стойности са между 18 и 25. Над 25 означава затлъстяване, а над 30 – предразположение към гестационен диабет и прееклампсия.