През последните години все повече се акцентира върху рисковете, свързани с наднорменото тегло на децата. Въпреки това твърдението, че дебелите деца се увеличават, е, меко казано, неточно.


Днес има също толкова слаби и пълни деца, както и преди 20 години. Всъщност новото е, че наднормените килограми се увеличават. Това се дължи на променените условия на живот – децата се движат по-малко и се хранят с по-калорични храни.

Пътят до свръхтеглото
Най-прекият път до натрупването на излишни килограми е, когато продължително време приеманите калории са повече от изразходваните. Организмът складира излишната енергия в мастните клетки, които отначало увеличават размерите си, а по-късно – и броя си.
Много деца се движат недостатъчно и изразходват твърде малко енергия. Ако в същото време ядат повече сладки и мазни храни, енергийното равновесие се нарушава и телесното тегло се повишава.

Кога е дебело?
Детето се приема за дебело, ако теглото му надхвърля с 20% средното тегло на връстниците му. Педиатърът трябва да уведоми родителите дали според съвременните критерии за преценка рожбата им е с наднормено тегло. Тези критерии се основават на т.нар. индекс на телесната маса (ИТМ).

ИТМ = теглото в кг
(ръст в м)2

Лошо ли е, че е пухкаво?
За бебетата обаче важат други правила – те могат да са закръглени, защото мастната им тъкан е необходима за растежа, за поддържане на телесната температура, за предпазване на костите и за доставяне на допълнителна енергия при заболяване.
През първата година делът на мастната тъкан в телесното тегло нараства от 11 до 25%. В края на първата година теглото при раждането се утроява, а индексът на телесната маса достига максимума. След това делът на телесните масти намалява.

Дебело дете = дебел възрастен?
Когато детето навърши 5 ½ год., индексът на телесната маса трябва да достигне най-ниската си стойност. На тази възраст децата с нормално тегло са почти слаби. В противен случай по-късно им е доста трудно да се разделят с излишните килограми. По правило колкото по-дълго детето е с наднормено тегло, толкова по-голяма е вероятността и като възрастен да принадлежи към шишковците.

Кои са най-застрашени?
Натрупването на повече килограми е характерно за деца, родителите на които не им осигуряват здравословно хранене и не следят достатъчно ли се движат.

Профилактика
Бременната не бива да пуши през 9-те месеца. Децата на пушачките по-късно са склонни към напълняване. Бебето трябва да се кърми! Проучвания доказват, че майчиното мляко осигурява дългосрочна защита срещу свръхтегло. Възможно е това да се дължи на по-високото съдържание на белтъчини в заместителите на кърмата. А и бебето суче от гърдата толкова, колкото му е необходимо. Докато често то се оставя да изпие докрай шишето със заместителя на кърмата, като по този начин отрано привиква да поема излишно количество храна.
Някои родители успокояват или разсейват бебето с допълнителна храна. Така то научава, че когато е ядосано, скучае или е уморено, похапването ще му помогне. Осигурявайте достатъчно движение на малкото дете, здравословно меню и нискокалорични напитки. Така то ще изразходва толкова енергия, колкото е поело, и няма да напълнее.

Кой може да помогне?
Ако се тревожите дали детето ви е прекалено пълно, обърнете се към вашия педиатър. Той ще провери теглото и индекса на телесната маса и ще ви препоръча мерки. При децата не се прибягва до пресмятане на калории или до спазване на диети. По-добри резултати се постигат, когато се промени менюто и се стимулира по-активно движение. Често достатъчно е детето просто да запази теглото си. Така с израстването то автоматично ще се лишава от излишните килограми.