С най-сладкото дете на света, с грижовен мъж и верни приятели до себе си – давате си сметка, че сте истинска щастливка, но напоследък като че ли не се чувствате щастлива. В това няма нищо странно – едва ли има нещо по-субективно и променливо от усещането за щастие!

Радвайте се на дребните неща


Раздразнението и стресът от ежедневните предизвикателства са като вируси, които отслабват не само душата, но и тялото. Доказано е, че повишеното отделяне на кортизол (хормона на стреса) потиска имунната система, прави заболяванията по-упорити, дори раните заздравяват по-трудно.


Затова променете фокуса на емоциите си – стремете се да забелязвате красотата в детайлите на живота и да не се вживявате много в коварните „камъчета” на ежедневието, които понякога имат силата да преобърнат колата. 

Двегодишният ви малчуган току-що ви е направил драматична сцена пред очите на няколко съседи, като се е тръшнал пред входа, защото не иска да се прибере у дома.

Или пък от работа на път за вкъщи някой ви е засякъл с колата. В тези моменти, преди да позволите да ви залее вълна от гняв и самосъжаление, припомнете си факта, че според световни проучвания жителите на Бангладеш са едни от най-щастливите хора в света. Това е страната, в която 86% от населението живеят в крайна бедност и ежегодно е сполетявана от стихиите на тропическите бури. Това е ясно доказателство, че щастието в повечето случаи е въпрос на субективно решение.
Чувствате униние и досада от рутинните родителски задължения? Представете си обаче, че много други, смятани за по-престижни и високоплатени дейности далеч не са толкова смислени. Например с всяка смяна на пелените вие се грижите бебето ви да запази хубавата си мека кожа и да се чувства комфортно.

Не се тревожете за бъдещето

На първите места в списъка от тягостни мисли, които ви пречат да се почувствате щастлива, със сигурност е страхът от бъдещето. Дори и да имате сто причини да сте радостна, мисълта, че щастието е нещо преходно, поражда напрежение у вас. Сякаш ходите по въже над дълбока пропаст и в ръцете си държите чуплива ваза. За да противодействате на този страх, живейте в настоящето и бъдете благодарни за онова, което имате тук и сега. А успокоителна надежда и упование за утрешния ден могат да ви дадат едни евангелски думи: „Погледнете птиците небесни, че не сеят, нито жънат, нито в житници събират; и вашият Отец Небесен ги храни. Не сте ли вие много по-ценни от тях?” (Мат. 6:26)
Използвайте и чувството си за хумор и самоирония като главно оръжие срещу тревогата за утрешния ден. В духа на хумористичното звучи и един популярен афоризъм: „Доскоро хората имаха страх от бъдещето, а днес бъдещето се страхува от хората.”
Повече от 200 учени в световен мащаб съвсем сериозно са се заели да докажат, че шегите и смехът достойно се нареждат сред ефективните терапии за различни физически заболявания и психични смущения.

Тананикайте си на глас
Знаете ли защо хоровите изпълнители не се нуждаят от имуностимуланти? Отговор дават учени от Франкфуртския университет „Йохан Волфганг Гьоте”. Те са изследвали кръвни проби на певци от католически хор след изпълнение на Моцартовия „Реквием”. Резултатите показали повишено ниво на имуноглобулините тип А (антитела, които защитават организма от атаката на вирусите). Уви, пасивното слушане на музика, без да припявате на песента, няма този смайващ ефект.

Донка Дамянова
психолог