Колкото и да пазите детето си от микробите и бацилите, зимата е сезонът, в който те щурмуват крехкия детски организъм. Грипът и простудата дебнат от всеки ъгъл. Така първите симптоми на болестта са налице – повишена температура, кашлица, диария, повръщане, болки в мускулите, загуба на апетит... Първата реакция на повечето майки е да посегнат към сиропа, за да облекчат страданията на мъничето. Той е най-често използваното средство за борба с болестите. Предимството му пред другите медикаменти е, че се пие и е лесен за дозиране. Повечето деца обичат вкуса му, защото той често е с аромат на ягода или малина, а и мама го поднася с интересна лъжичка, пък и на опаковката му почти винаги има нарисувани забавни животинки.

Важно обаче е да знаете, че повечето сиропи са само средство за отстраняване на болестотворните симптоми при детето, а това не означава, че малчуганът е излекуван. Ето защо

той не е магично питие

което трябва да давате при всяка простуда. Преди да посегнете към сиропа, обадете се на педиатъра, нека той да прецени дали вълшебната течност е подходяща за конкретния случай или не. Ако специалистът даде зелена светлина, спазвайте стриктно неговите инструкции и написаното към листовката към сиропа. Много родители правят грешката да поднасят лъжичката с лекарството заедно с храната на детето. Не го правете! След това малчуганът може да откаже да се храни. Давайте сироп половин час след ядене. Изключение правят само медикаментите за повишаване на апетита и против повръщане. Добре е след като болното дете приеме лекарството, да изплакнете устата му с вода.

Сиропите, съдържащи парацетамол или ибупрофен, са подходящи, когато малчуганът е с повишена температура (над 38 ºС). Обикновено денонощната доза се разпределя на 3–4 приема, като

ефектът на медикамента идва след 1 час

Важно е да знаете, че не бива да комбинирате няколко лекарства с едно и също действие, тъй като това може да доведе до отравяне.
В случай че детето кашля и носът му е запушен отхрачващите сиропи прочистват дихателните пътища. Инхалациите с влажен въздух също са от полза, тъй като втечняват секретите. Трябва да сте подготвена, че много деца не обичат да стоят над тенджерата с гореща вода и с кърпа на главата. Все пак в повечето случаи кашлицата е причинена от инфекция, която трябва да се лекува с други медикаменти.

Детският организъм лесно се обезводнява особено когато малчуганът повръща. В този случай специалните сиропи могат да се приложат само след преглед от педиатър. Едновременно с това давайте на болното дете преварена вода, чай и прясно изцеден сок. Вложете цялата си фантазия, защото е много вероятно малчуганът упорито да отказва да ги пие и да върти главата си като сигнал за отказ. Дехидратацията е изключително опасна особено за кърмачетата и новородените. В аптеките се предлагат специални прахчета срещу повръщане, съдържащи сол, калий, сода и глюкоза. Преди обаче да дадете на детето каквото и да е лекарство, консултирайте се със специалист.

Често диарията при малките има същия ефект като повръщането и организмът им бързо се изтощава от обезводняването. Сиропите, съдържащи алуминиев, калциев и магнезиев силикат, са подходящи за облекчаване на симптомите. Изключително важно е спазването на строга диета, съобразена със заболяването на детето.

В аптеките се предлагат и
антибиотици под формата на сиропи

Те обаче са препоръчителни едва след консултация с лекар и при съмнение за бактериална инфекция.
Разбира се, дозировките на сиропа, както и колко да са приемите се определя според възрастта на детето. Най-често те се съобразяват с годините на малчугана и с теглото му.

Организмът на новороденото усвоява медикаментите по-бавно поради незрелостта на червата. Затова и сиропът се дава 2–3 пъти в денонощието през по-големи интервали и в по-висока доза. По-голямо внимание трябва да се обръща, когато се дава лекарство на недоносените и децата с по-ниско тегло.
При кърмачетата червата усвояват медикамента по-лесно и това е причината сиропът да се дава по-често.