Заглеждали ли сте се в рекламата „Ти ли си № 12?” Едва ли. Тя е почти толкова досадна, както и тези за праха за пране и новата паста за зъби. Скритото послание обаче е доста по-сериозно. То може и да не направи дрехите ви идеално бели или да заздрави зъбите ви, но има за цел да предпази вас и детето ви от така коварната болест хепатит В. Оказва се, че всеки 12-и човек по света е заразен с хепатит B или C, без дори да подозира. Така, ако работите в голям офис с повече от 50, а защо не и 100 служители, колко ли от тях са носители на вируса и ви се усмихват всеки ден? Може ли да се заразите и така да предадете болестта на детето си? Кои са рисковете и как да се предпазите? Д-р Станимир Хасърджиев от Асоциация „Хепасист” отговаря на тези въпроси.

Болестта
Хепатит B е заболяване на черния дроб, което се причинява от вирус – HBV, открит през 1976 г. от д-р Блаух Блумберг. HBV е наречен още „Австралийски антиген” и това име се използва до днес. Именно кръвното изследване за този вирус е едно от първите, които трябва да направите, след като разберете, че сте бременна. С течение на годините HBV се е превърнал в един от най-разпространените вируси на земята. Статистиката сочи, че около 2 млрд. души са били в контакт с него, а от тях 350 млн. вече са хронични носители на хепатит B. У нас хроничноболните са около 450 000. Те са и основен източник на зараза, защото много от тях разбират за състоянието си едва след появата на усложненията. Има две фази на заболяването – остра и хронична. Първата продължава около 6 месеца. Ако обаче вирусът остане в болния по-дълго, това означава, че той страда от хроничен хепатит. Около 90–95% от заразените хора успяват да се преборят с коварния вирус и при тях заболяването протича остро, но се лекува. Организмът на другите 5–10% обаче не може да се изчисти от заразата и те стават хронични носители. Болестта може да засегне хора във всяка възраст. Най-податливи обаче са младите – между 20 до 50 години. Бременните и бебетата също са в рисковата група.

Заразата
Вирусът на хепатит В е 100 пъти по-заразен от вируса на СПИН. Това се дължи на факта, че HBV е толкова малък, че може напълно безпрепятствено да навлезе в кръвоносната система. Инфекцията става само с 1/100 000 част от капка кръв. Вирусът се предава чрез кръв и телесни течности, като слюнка, сълзи, пот, урина, сперма и др. Добрата новина е, че не може да се заразите при ръкостискане, прегръщане…
Най-често предаването на вируса става от болната бременна на плода. Ако бъдещата майка страда от хепатит В, шансът детето й да се разболее е около 90%.

Симптомите
Почти при половината от случаите болестта може да протече без симптоми. Инкубационният период е между 2 и 4 месеца. След това се появяват характерната жълтеница, повишена телесна температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите, гадене, загуба на апетит и обрив. Ако жената се разболее през бременността, в много случаи симптомите са по-изявени. Повечето новородени, заразени от майка си, не проявяват симптоми. За съжаление обаче над 90% от тях по-късно развиват хроничен хепатит В, който е изключително опасен. При част от тях впоследствие се развиват и тежки увреждания на черния дроб.

Рисковете
Според статистиката над 70% от случаите на рак на черния дроб се дължат на хроничен вирусен хепатит. Това заболяване е причина и за развитието на чернодробна цироза.

Опасностите за бебето
През 9-те месеца жената не е защитена от коварния вирус. Ако се зарази, съществува сериозна опасност за бебето. HBV  може да премине през плацентата и да предизвика различни малформации у детето. Друга опасност е то да се роди с вроден хепатит B. Съществува сериозен риск бебето да се зарази и по време на раждането.
От 1991 г. всички новородени се имунизират срещу хепатит В. Смята се, че ваксината е единствената защита срещу коварната болест и нейните последствия като рак на черния дроб. За съжаление обаче родителите не са предпазени. Ето защо за родените преди 1991 г. тази имунизация е препоръчителна. Така един от многото сериозни проблеми, с които се сблъсква всяко семейство, може да се преодолее още преди да е възникнал.

Мая Ковачева