Родината на чушката е Южна Америка – Мексико и Гватемала, където от древни времена е била отглеждана като подправка. В сравнение с лука, чесъна и зелето тя е нова зеленчукова култура, пренесена в Европа след откриването на Америка.

Тотално настъпление
През 1494 г. лекарят във флотилията на Христофор Колумб в едно писмо пише, че е бил силно изненадан, когато видял местното население да подправя корените за ядене с една силна подправка, наречена “аджи”. Подправката имала страшно лютив вкус, но не изгаряла устата. Малко по-късно португалските конквистадори също са били заинтригувани от това “огнено растение”, дотогава отглеждано само от индианците, и решили да го вземат със себе си.


Успехът на чушката бил бърз и тотален – от Средиземноморския басейн до Източна Европа, от Индия до Африка. Днес тя участва в почти всички ястия.
Наименованията на чушките в отделните страни се различават дори и когато става дума за един и същи вид. Основната им характеристика е съдържанието на капсазин (вещество, което предизвиква чувството на парене) и неговите производни.

У нас се отглежда лют и сладък пипер. Сладкият все повече се разпространява като зеленчукова култура. Въпреки че лютивият е по-богат на въглехидрати, белтъчини, минерални соли и витамини, за детското меню се препоръчва само сладкият.

Топ достойнства
Чушката е по-богата на хранителни вещества от патладжана и домата. Тя съдържа средно 91.2% вода, 5.3% въглехидрати, 1.2% белтъчини, 1.2% целулоза. През 1928 г. от сока на чушките е изолиран витамин С. По количеството на този витамин те заемат първо място сред зеленчуците. Пиперът съдържа повече витамин С от ягодите и почти колкото касиса. В зрелия зеленчук има средно 196 мг% витамин С. Той се намира най-вече около дръжката, затова при почистване отстранявайте само семките.
Чушките са богати и на каротин. Той е около 30 пъти повече в червените в сравнение със зелените. От минералите най-високо е съдържанието на калий. Неговите соли са над 50% от общото количество минерали.
Чушките имат и лечебни свойства благодарение на високото съдържание на витамин С. Те спасяват народите от изостаналите страни от тежки заболявания и усложнения. В страните с горещ климат, където месото трудно се запазва, бактерицидните свойства на чушките вършат много полезна работа. Те блокират развитието на бактерии в хранителните продукти и в месото.
В медицината намират приложение едроплодните червени лютиви сортове пипер. Още от ХVІІ в. лекарите предписват чушки под форма на прах на страдащите от ишиас, а също и при проблеми с храносмилането и отделянето на газове.
Съвременната медицина доказа, че този зеленчук стимулира стомашната секреция, улеснява отделянето на газове в червата и действа като мощен съдоразширител на кръвоносната система.
Пиперът е известен и като инсектицид. Настойка от 10 части вода и 1 до 10 части лют пипер се използва за пръскане срещу вредители по овощните дървета.
Богатият и разнообразен състав на чушките ги прави много ценна храна още от кърмаческата възраст. Тъй като при топлинна обработка те губят част от витаминното си съдържание, трябва по-често да се консумират в сурово състояние.

Кулинарен майсторлък с чушки

Сок от зеленчуци
Продукти: 100 г моркови (2 средно големи, пресни и млади със запазена обвивка), 200 г чушки (2–3 броя) и ¼ алабаш.
Приготовление: Измийте добре с четка на течаща вода зеленчуците, след което ги облейте с вряла вода. Избелете морковите и ги настържете на ренде. Изчистете от семките чушките и ги смелете с машинка за месо. Отстранете кората на алабаша и го настържете на ренде. През изварена двуслойна марля прецедете кашата и от трите зеленчука. Към получения сок прибавете по 2 ч. л. захарен сироп. Ако давате морковения сок отделно, може да не го подслаждате.

Градинарска супа
Продукти: картофи 20 г, моркови 5 г, пиперки 5 г, зелен фасул (грах) 10 г, домати 10–15 г, целина 5 г, препечено брашно 1 г, масло 3 г, яйце 1/6 (предварително го разбийте и отделете малка част), квасено мляко 10 г, магданозени корени и листа, сирене 10 г (по желание).
Приготовление: Задушете в част от мазнината настърганите моркови, магданозените корени и целината. Залейте с гореща вода, посолете, след което оставете сместа да заври. Последователно прибавяйте зеления боб (грах), картофите, пиперките, доматите. След като всичко се свари, застройте с варена застройка от яйцето, квасеното мляко и препеченото брашно. В горещата супа пуснете останалото масло. Поръсете със ситно нарязан магданоз. По желание преди свалянето от огъня може да прибавите 10 г настъргано сирене.

Славянски гювеч с мляно месо
Продукти: месо 60 г, лук 15 г, пиперки 20 г, домати 20 г, ориз 10 г, масло 5 г, олио 2 г, червен пипер, магданоз.
Приготовление: Задушете в мазнина нарязания лук до омекване. Прибавете смляното месо и също го задушете, след което посолете, прибавете червения пипер и залейте с малко гореща вода или с бульон. Когато месото се посвари, последователно прибавете нарязаните пиперки, ориза и настърганите домати. Запечете във фурна и поръсете със ситно нарязан магданоз.