Бебето е вашето най-голямо щастие. Всеотдайно и почти денонощно се грижите за него. Любовта ви зарежда, но има дни, в които се чувствате напълно изтощена.

Уловете “симптома"
Събуждате ли се сутрин уморена? Мечтаете ли денят да свърши по-бързо, детето да заспи и вие да легнете час по-скоро? Ако отговорът на тези въпроси е "Да", най-вероятно сте стигнали прага на изтощението си. Това състояние често се среща, особено при млади майки, амбицирани да носят няколко "дини" – отглеждане на бебе (обикновено и на партньора), професионални ангажименти, грижи за домакинството и пр.


В специализираната литература това състояние се нарича "изпепеляване" (burn-out), в смисъл на пълно изразходване. Колкото по-изразена е началната еуфория – независимо дали е от новата работа, или от раждането, колкото по-розови са мечтите и представите за бъдещето, толкова по-тежко може да е разочарованието и сривът да е по-силен.
Особено застрашени са перфекционистите. Положението се влошава, ако такива хора не умеят да отказват и допълнително натоварване. Те дори се самозалъгват, че поемането на нови и нови ангажименти показва колко са полезни и незаменими...

Фазите
Първата фаза на “изпепеляването” е претовареността. Разбира се, в живота си всеки има периоди, в които е затрупан от работа. За "изпепеляване" обаче може да се говори само когато претовареността се превръща в стил на живот, в който няма място за почивка и разтоварващи занимания.
През втората фаза се появява досадата – заслужават ли си усилията, ще ги оцени ли някой. Работата вече не доставя удоволствие, дори и удовлетворение. Прокрадва се утешението: "Само да дойдат празниците и ще си почина" или "Ако организирам нещата по-добре, ще се справя с всичко по-бързо и лесно".
Скоро настъпва и третата фаза, при която силите намаляват все повече, появяват се здравни проблеми – болки в стомаха, чести вирусни инфекции, безсъние, раздразнителност...
В четвъртата фаза доминират апатията и отчаянието. Вече нищо не е наред, но липсва и всякакво желание за противодействие. Дошъл е възможно най-късният срок да се потърси квалифицирана помощ от психиатър.

План за противодействие
Не чакайте да стигате до четвъртата фаза. Можете да противодействате по-рано, стига да имате воля за това. Вярно, че никак не е лесно. “Изпепеляването" донякъде прилича на алкохолизма – всички виждат, че засегнатият се самоунищожава, само той отрича очевидното.
Ако се опасявате, че сте пред пълно физическо изтощение, опитайте да се справите с автотренинг. Временно се дистанцирайте от всекидневието. Представете си, че сте човек, който се мъчи да отреже дърво с тъп трион. Усилията стават все по-големи, трионът – все по-тъп. За нищо на света не искате да спрете и да го наострите, защото няма време!
Отстъпете крачка назад. Дайте си сметка какво трябва да промените в живота си, и то незабавно.
Правете почивки. Дори компютрите имат защита и се самоизключват при претоварване. Паузите са нужни и за да не се фиксирате прекалено върху работата или семейството. Овладейте някоя от техниките за релаксиране – йога, отпускане на мускулите...
Разпределяйте правилно времето си. Започвайте с неприятните дейности, степенувайте нещата по важност, разграничавайте спешното от важното, научете се да прехвърляте част от работата си и на други.
Разтоварете графика си от многото ангажименти. Ето една добра “противоотрова” за стреса: един път седмично вписвайте в календара си "ЗМ" (за мен) и в определеното време не правете нищо. Усамотете се, изключете мобилния си телефон, не гледайте дори телевизия. Ако имате желание, вземете душ, послушайте хубава музика. Достатъчно е да си осигурите ½ или 1 час "ЗМ".
Формулирайте точно желанията си. Представете си, че някой (добрата фея?) би могъл да изпълни част от тях. Напишете ги на един лист. Изредете кое ви доставя радост и се опитайте да реализирате част от написаното.
Анализирайте отново целите, които сте си поставили. Откажете се от някои, други отложете за по-далечното бъдеще...
Научете се да отказвате. Няма да ви е лесно да признаете, че нямате повече сили, особено когато всички – партньорът, децата, шефът, колегите – не са свикнали да чуват от вас "Не мога!". Въпреки това приемете, че не е престъпление да не успявате да се справяте с всичко. Споделяйте проблемите си. Не се изолирайте – споделените тревоги ще намалят стреса, на който сте подложена. Пестете времето и силите си, но не и за сметка на контактите с приятели и любими същества!
Хранете се здравословно и особено се грижете за добрия си сън. Не отлагайте прегледите при лекаря и зъболекаря.
Радвайте се на живота. От време на време си подарявайте нещо хубаво от списъка на желанията.
Разхождайте се и се наслаждавайте на природата. Вечер си припомняйте кое ви е доставило радост през този ден, на какво сте се смели. Така хубавите моменти ще се запазят по-дълго.
Не отказвайте помощ. Може да ви я предложи приятелка (някой път да изведе бебето ви) или колежка (да поеме част от работата ви).
Целта на опитите да се предотврати "изпепеляването" от изтощение е да се осигури спокойствие. Трудно е да се постигне при създадената изнервяща обстановка, но това е единственият начин да се измъкнете от омагьосания кръг.