Чувството за хумор се унаследява, твърдят немски изследователи. Дори отношението към хумора да не се предава чрез гените, то бързо се превръща в модел на поведение, уверяват т.нар. гелотолози (учени, изучаващи въздействието на смеха върху човека). И така… ако сте роден сухар, дошло е време да се промените в името на детето си! Защото, ако възпитавате малкия си наследник в шеги и с отношение към хумора, вие отрано го дарявате с безценния талант да гледа на живота откъм веселата и оптимистична страна. От най-ранна детска възраст смехът е един от най-използваните инструменти за комуникация. Само седмици след раждането си бебето вече е разбрало, че усмивката е език, на който с лекота то може да общува с околния свят…


 
Първите усмивки
В самото начало усмивките на новороденото са просто рефлекс, който най-често родителите могат да наблюдават по време на бебешкия сън. Седмици по-късно рефлексът се превръща в истинска усмивка. Някъде около 2-рия си месец бебето вече дарява с усмивка своите любимци – най-вече мама и татко, чиито гласове познава още от майчината утроба. На 3 месеца бебето започва да реагира и на определени закачки и смешки. В този период детето ще разцъфне в усмивка, когато го целувате по коремчето, когато издавате смешни звуци или танцувате с него из къщата.

Закачките преборват страха
Първият смях на глас идва някъде в края на петия месец и той е паметно събитие за много майки и татковци. Според експертите „фазата на първия смях” е пряко свързана и с добиването на чувство на сигурност и доверие. Когато най-близките на бебето го закачат – пощипват или гъделичкат, това за него вече не са подсъзнателни сигнали за опасност, каквито са били само допреди седмици. За бебето смехът е най-непоколебимата алтернатива на страха.

То разбира от майтап…
Проявите на същинското чувство за хумор се срещат едва след първата годинка. Но около осмия месец способността за запомняне се засилва и това е периодът, в който вече можете взаимно да се забавлявате с весели игри. Например да покажете на детето си играчка и когато то посегне да я хване, да я дръпнете закачливо. Или пък да си поиграете на криеница с помощта на малка кърпа, зад която скривате лицето си и се появявате „изневиделица”.


Според проучване на британски психолози децата между 19 и 36 месеца вече са способни да различават погрешната постъпка от „смешката в грешката”. Наблюденията на изследователите от Кардифския институт по психология показват, че още от тази ранна възраст детето има усет за това коя ситуация е комична и коя – не. Това според специалистите по-късно е в основата на отношението на малчугана към лъжата. 
Когато е открило магията на думите, детето приема езика като основен източник на хумор. Определена интонация, думи и изрази могат да предизвикат невъобразимо веселие и смях у 3-годишния малчуган.

Уроци от хумора
За доста родители възпитанието чрез хумор, смешки и шеги звучи несериозно. Според тях подобен подход към детето рискува да го разглези. Затова в случаите, когато малчуганът проявява чувство за хумор, неусетно родителят изрича фрази от рода на: “Стига си се лигавил! Бъди сериозен!”
Смехът и забавленията са най-доброто средство детето да преодолее стреса и да даде за известно време почивка на ума си, преди да се концентрира наново, когато ситуацията го изисква.
Не трябва да се подценява и друга функция на смеха – той стимулира творческото мислене. Възпитание, което има отношение към хумора, е залог и за по-късното формиране на автоиронично чувство, което в умерена форма предпазва от лични заблуди и илюзии.
Всъщност зад отрицателното отношение към възпитанието чрез хумор най-често стои страхът, че родителят ще изгуби авторитета си. Забравете притесненията и не се срамувайте поне за малко да се превърнете отново в дете. Ще се изненадате колко полезни могат да се окажат тези моменти на „вдетиняване” за хармоничната атмосфера вкъщи.

Смехът като лекарство
„Светът е оцелял, защото се е смял” – тази стара максима можем да разбираме и напълно буквално.  Известно е, че смехът увеличава концентрацията на имуноглобулин А в кръвта, което засилва имунитета на организма срещу вируси и простуди. Смехът потиска стресовите хормони адреналин и кортизон и стимулира производството на серотонин – хормона на щастието. 
Докато се смеем от сърце, пулсът и дишането ни се ускоряват, кръвообращението се подобрява.
Затова не пропускайте нито една възможност да се посмеете до насита заедно с вашето малко съкровище!

"9 месеца"