Доказано е, че човек прекарва в сън около 1/3 от живота си. Колкото повече остарява, толкова по-кратко пътува към страната на Морфей. Най-много, разбира се, спят новородените и малките деца. Организмът им има повече нужда от почивка. Това е причината през първите месеци от живота вашето бебе само да спи и да яде. Повечето майки не срещат затруднения в приспиването на малчугана. Все пак има няколко трика, стари като света, с които може да сложите в леглото малкия си наследник – като го люлеете и галите, пеете нежни песнички, носите го на ръце... Режимът, който ще създадете на детето по отношение на спането, е много важен и има основни правила, които е добре да спазвате.

От 1-ви до 3-и месец
Вече сте вкъщи с малкото сладко бебе и вие сте щастлива, но объркана и притеснена майка. Ако вече сте се справили с кърменето, преобличането и къпането, спането на детето ще ви се види като песен. Когато детето ви навърши месец, трябва да започнете да му създавате режим за спане, пряко свързан с храненето. Това се отнася преди всичко за вечерния, или официалния час за лягане. Въпреки че най-вероятно наследникът ви няма да спи през цялата нощ, той трябва да започне да прави разлика между ден и нощ и да осъзнава кога мама също има нужда от почивка и кога може да е непрекъснато до него. Между 6-ата и 8-ата седмица въвеждайте различни ритуали преди лягане. Добре е къпането на бебето да е в един и същи час. Пейте му една и съща приспивна песничка, винаги му обличайте точно определени пижамки – така то ще разбере кога е време за нощния сън.

От 3-и до 6-и месец
Този период е по-спокоен, защото бебето вече спи по-дълго през нощта и вие и таткото може да си починете. Все още не са започнали да никнат първите зъбки, а коликите са отминали. Обикновено малчуганът се буди между 7 и 8 ч. сутринта, а през деня дремва 3–4 пъти.

От 6-и до 12-и месец
Ако сте предвидили самостоятелна стая за детето, сега е моментът да го преместите в нея. То вече е достатъчно голямо, за да спи само и да се наслаждава на своята независимост. Вероятно първите няколко дни бебето няма да е доволно от тази промяна, но след като свикне, със сигурност ще оцени свободата, която му давате.


Първоначално ще реагира на преместването с чест плач, като очаква вие непрекъснато да тичате и да го успокоявате. Най-добре е да не реагирате на всеки негов плач, а да го оставяте да се утешава само. Наблюдавайте го скришом дали наистина се нуждае от нещо, или просто ви изпитва. Ако иска да си играе през нощта, с твърд глас и с продължително “ш-ш-ш-ш-...” се опитвайте да го разубедите. Избягвайте зрителния контакт. Не го вземайте на ръце. Сега е моментът да удължите вечерния час и да сложите детето да спи 1 час по-късно от вече определения режим. Добре е освен да му пеете песничка, да му четете и интересни детски книжки или да му разказвате истории.
Спокойната детска стая
Не се старайте да пазите пълна тишина, докато бебето заспива. В противен случай то ще стане зависимо от тишината. Децата обичат да чуват лек, постоянно повтарящ се звук – бръмченето на вентилатора, на абсорбатора и др. Този шум със сигурност ще ускори заспиването. Как обаче стои въпросът с музиката? Бебето бързо свиква към заобикалящата го среда. Ако винаги заспива на музика, когато се събуди, най-вероятно ще иска отново да я чуе, за да заспи.
Грешките
Най-сериозната грешка на родителите е, че слагат детето да спи, когато то е най-активно и жизнено и очакват, след като са изпели 10 приспивни песнички и са прочели 4 приказки, детето сладко да заспи. Това обаче рядко се случва. Винаги поставяйте бебето в леглото само когато то е уморено и сънливо. Направете дневния му режим така, че когато дойде време за сън, то само да тръгне към леглото и да протяга ръчички, за да облече пижамката.