Когато режат ноктите, мият косата или почистват ушите или очите на своето бебе, майките често се чувстват несигурни, страхуват се да не го наранят, да не му причинят болка.


Ще ви помогнем с практически съвети.

Ноктите
Дошло е време за първия маникюр, щом бебето започне да се драска или ако при лек натиск върху пръстчетата усетите малките, подобни на люспички, нокти. Изправете и здраво хванете пръстчетата, като опирате ръката си върху масата, за да избегнете неволни и неконтролирани движения. Използвайте специална малка ножичка със заоблени върхове. Режете ноктите на ръцете, като се стараете леко да ги заобляте, а на крачетата – равно. Много внимавайте да не го правите по-надълбоко и да порежете нежните пръстчета, защото в тази ранна възраст бебетата са особено податливи към инфекции.


Маникюрът се прави най-лесно, докато бебчо спи дълбоко.

Нослето
Когато кихне, детето само почиства нослето си. Излишно е да бъркате допълнително в носните ходове с клечки с памук. Ако бебето има хрема, с два пръста леко поглаждайте нослето от основата към върха. Можете да отстраните секрета с влажно ъгълче на чиста носна кърпичка.

Ушите
Зад ушните миди често се събира и засъхва попадналата там кърма. Отстранете я с мека кърпичка, напоена с мазнина, като същевременно леко издърпвате ушната мида напред. Предните гънки почиствайте с навлажнена памучна клечица, но не бъркайте в ушния канал, за да не вкарвате ушната кал още по-навътре, а така може и да нараните бебето.

Косата
Дори косата на бебето да е съвсем оскъдна, добре е да я приглаждате с мека четка. Този нежен масаж подобрява кръвоснабдяването на кожата на главата и на космените фоликули. Той възпрепятства образуването на люспички (крусти).
Люспите по главата се срещат главно през първите месеци. Дължат се на свръхпродукция на мастните жлези. Не ги премахвайте на сухо. Намажете ги с бебешко или с обикновено олио. След няколко часа измийте главичката с топла вода или ако бебето вече има коса – с бебешки шампоан. После леко механично премахнете коричките или с по-гъст гребен нежно срешете косата. Обикновено процедурата трябва да се повтори след няколко дни.
За всекидневното почистване на първото пухче на главичката на бебето са нужни само вода и мека четка. След като косата порасне и се сгъсти, веднъж седмично я мийте със специален бебешки шампоан, а ако е зацапана (с мляко или с каша) – по-често. С едната си ръка здраво придържайте главата на бебето леко извита назад, а с другата поливайте с топлата вода така, че тя да изтича назад. Добре е някой да ви помага, защото при тази процедура бебето се страхува, плаче, движи главата си и шампоанът и водата може да дразнят очите му.
Не сушете косата с търкане, а само попивайте водата. Космените фоликули на бебето са особено нежни и могат да се увредят.
За да не го оскубете, разресвайте първо краищата на косата, а накрая към корените. Не подстригвайте бебето, преди да навърши една година.

Зъбите
Появи ли се първото зъбче, започват и грижите за него. След хранене давайте на бебето да пийне малко вода, а сутрин и вечер избърсвайте зъбките с влажна кърпа, завита около показалеца ви. След първата година вече можете да приучвате детето като на игра да мие само зъбките си с детска паста за зъби и с мека четка.

Сълзите
Те се образуват непрекъснато, навлажняват и прочистват очите. През слъзния канал се стичат към носа, откъдето се отделят. Ако изтичането е нарушено (най-често поради някаква инфекция), по време на сън клепачите могат да залепнат. Изварете късчета памук в чаша вода, а след като водата изстине, с много добре измити ръце ги изцедете и избършете окото от външния към вътрешния очен ъгъл. Не се препоръчва запарка от лайка, защото тя може да предизвика алергия. Ако клепачите са залепнали с жълтеникав или с жълто-зелен секрет, ако са зачервени и оточни, потърсете лекарска помощ.

Половите органи
При бебетата те са твърде чувствителни. При почистването им бъдете внимателни, но не се страхувайте. При момиченцата избърсвайте областта между срамните устни с влажна тоалетна кърпа в посока отпред назад. При момченцата трябва да се почистват кожните гънки по тестисите и члена. Не правете опит да издърпвате нагоре препуциума – кожичката, която покрива главичката на члена, с цел да я откриете. Така можете да причините разцепване на ръбци, които да доведат до фимоза (стеснение на препуциума).

Описаните грижи за бебето придружавайте с ласки и обяснения: ”Сега ще измием косичката, а мама ще внимава да не влезе вода в очите.” Вашият глас не само ще го успокои, но по странен начин и вие ще се почувствате по-уверена в своите действия. А чрез малките ежедневни преживявания около тоалета бебето ще получи и първата представа за собственото си тяло.