Няма по-празничен рожден ден от първия. Очаквали сте го с голямо нетърпение. Любимото дете става на 1 годинка – това е повод за радост на мама, татко, баби, дядовци... На този ден То вече няма да следи събитията от креватчето си, а ще е сред вас и гостите. Ще показва всичките си усвоени “номера” и ще обира овации. Е, вероятно още няма да успее да духне първата свещичка, но поне ще направи опит. Помогнете му с много обич!


Няма по-динамичен период в живота на човека от първата година. У дома вече имате не бебе, а малко дете. То ходи (може и не много стабилно), непрекъснато бъбри, обича да играе. Здравото, нормално развито дете на 12 месеца е високо около 75 см и тежи около 10 кг. Обикновено то вече е направило първите си самостоятелни крачки. Има 6–7 зъба и изговаря 4–10 думи, чийто смисъл разбира.

Дневният му режим е променен. Вашето дете се храни средно 4 пъти дневно с т.нар. преходна храна. Спи два пъти (някои по един път само следобед) на ден по 1 ½–2 часа – преди и следобед. Нощният му сън продължава около 10 часа – от 21–22 ч. до 7–8 ч. сутрин. Това, разбира се, са само ориентири – всяко дете има свой собствен ритъм.

Какво може
Детето на 1 год. вече е овладяло доста умения. То може самостоятелно да пие от чаша, държи лъжичката при храненето, на масата седи с възрастните.


Движенията през 12-ия месец имат един акцент – вашето съкровище прохожда! Това е едно от най-големите човешки постижения. Овладявайки все по-успешно позата на два крака, то освобождава ръцете си. Светът вече е пред него и то активно може да го опознава. Детето умее да седи напълно свободно, може да лежи по гръб и по корем само когато спи. Положението по гръб не е от любимите му. То твърде бързо пълзи и понякога използва този метод, за да се придвижи по-бързо. Детето вече разполага с по-голяма територия за движение и за игра. Всеки ден обогатява уменията и опита си, трупа впечатления и възприятия. В този период отвсякъде го дебнат опасности, затова не го оставяйте само и го следете с поглед. Общуването с малчугана става все по-приятно. Той постоянно търси компания, обича да е сред хора, които му обръщат внимание и искат да играят с него. Много добре разбира какво трябва да изпълни, когато чуе “ела”, “подай”, “вземи”... Отлично познава и всяка своя играчка, макар да не може още да я назове по име. Когато обаче му поискате някоя конкретно, подава точно нея. Да покаже с пръстче нещо, за него е твърде лесно, дори приятно.

Разговаряйте, играйте заедно
В края на 12-те месеца детето произнася и първите смислени думи. Вярно е, че са само няколко, но вече сте се убедили, че то знае значението им. Стимулирайте го да говори, а не само да посочва предметите.
Вероятно отначало ще ви е трудно да отгатвате какво детето иска да ви каже. Не проявявайте нервност и не издавайте недоволството си, ако произнасяните думи са твърде неясни. Повтаряйте ги правилно, за да може то да ги чуе и да помогнете “да ги запечата” в паметта си. Говорете му и го поощрявайте да ви отговаря. “Диалогът” може и да не е твърде смислен, важното е да го включвате в дневния режим... Не се изкушавайте да говорите по бебешки, колкото и да ви изглежда умилително. Не забравяйте, че детето ви се учи да говори от вас и от околните. Затова проявявайте по-голямо внимание към това, което то чува около себе си. Ако до него има баби и дядовци, които говорят диалектно, след тях много тактично, без натъртване изговаряйте правилно съответната дума. Детето сигурно ще повтори чутата дума.

Живот като театър
Едногодишното дете обича да подражава на възрастните. Ще откриете колко е наблюдателно. Много от това, което правите, се мъчи да прави и то.
Малкото ви съкровище веднага забелязва новата играчка, бърза да я вземе, но понякога интересът му към нея трае съвсем кратко. Не се опитвайте да го убеждавате колко е хубава тази играчка. Много скоро то отново ще прояви желание да се занимава с нея.
Малчуганът обича да играе и с различни предмети. В това отношение е доста изобретателен. Интересно му е “да конструира” с кутии, “да подрежда” по-малки съдове, “да бие барабана” – с лъжицата по капака на тенджерата... Такива занимания задържат неговото внимание все по-дълго. Вашата задача е да осигурявате на детето подходяща и безопасна за него среда.
В края на първата година то може да реди кубчета едно върху друго, да изпълнява указания: “Сложи Мечо да спи”, “Нахрани куклата”, “Дай целувка”. С гордост може да покаже с пръстче, че е на 1 годинка. С ваша помощ всеки ден научава нещо ново и укрепва физически.
Знаете, че детето ви не обича да остава само в стаята. Затова, когато се налага да свършите нещо в кухнята, оставяйте вратата отворена, за да може то да ви вижда. От време на време отивайте при него, за да не се изплаши, че мама го е изоставила. Все по-трудно ще ви става да поставяте детето да спи. Изолирането в креватчето не му допада, защото знае, че животът у дома продължава. Дали пък няма да изпусне нещо много интересно? Останало само в стаята си, то се страхува и от тъмнината и самотата. Добрата вест е, че на тази възраст детето по-рядко поставя предмети в устата си. Това намалява страховете ви, че така отваря вратата за инфекции. От друга страна обаче, то повече общува с деца, а това също увеличава риска от зарази. Доколкото е възможно, старайте се да не го събирате с болни приятелчета.
През този период се поставя началото на контрола на уринирането и дефекацията. Това изисква внимателно да наблюдавате детето си, за да улавяте точния момент да го поставяте на гърне. Не го насилвайте, за да не създадете фобия у него и за дълго да отложите това сериозно житейско постижение.

Свързани завинаги
На детето му доставя удоволствие да общува с възрастни, с роднини, но безспорно най-любима му е мама. Привързаността му към вас е изключително силна и трайна. Ако види, че плачете, и то се натъжава. Когато се радвате и сте весела, то също споделя вашето хубаво настроение. Имайте едно наум, че в тази възраст не е подходящо да отделяте детето от себе си. Ако не се налага, не го изпращайте на детска ясла, защото то трудно ще се адаптира и вероятно ще преживее силен стрес. Добре е обаче да започнете да го подготвяте да е по-самостоятелно и да се откъсва от вас без плач и тревога. От време на време го оставяйте на някого друг. Нека свиква, че може да е не само с мама.
Сигурно сте убедена, че вече имате до себе си едно все по-интересно и забавно дете, без което не можете да си представите живота си. Свързани сте завинаги. Вие го въвеждате в пъстрия свят, а то придава неповторимо очарование на пътешествието ви.

Хранене
През този период детето се храни 4 пъти на ден през 4 часа между всяко хранене. Количеството на приеманата храна е около 250 г, а общият й обем за деня е около един литър. Уточнете хранителния режим с помощта на вашия педиатър. Съобразете го с теглото и с индивидуалните особености на детето си.
Менюто все повече трябва да се доближава до менюто на възрастните. Не се изкушавайте да предлагате на детето да хапва от всяко ваше блюдо. Все още храната му трябва да е кашава, месото смляно, а зеленчуците и плодовете ситно нарязани. Давайте му да опитва и нови по вкус храни, но ако забележите, че някоя не му харесва, не настоявайте да я изяде. След известно време може пак да пробвате.
В никакъв случай не предлагайте на детето лютиви и мазни ястия (десерти), шоколад, газирани напитки.

Как да му помагате

  • В този период най-честите опасности са падането, поглъщането на чуждо тяло, прегряването, играта с неподходящи предмети. Внимателно огледайте жилището и преценете рисковете. Не оставяйте задълго детето само.
  • Осигурявайте му спокойна, приятна атмосфера. Избягвайте да повишавате тон и да се карате на малчугана. Обучавайте го и го възпитавайте с тих и убедителен глас.
  • Обличайте му подходящи дрехи от естествени материи, които не затрудняват движенията му.
  • Особено внимателно изберете първите му обувки. Подметките им да са твърди, но еластични, и да не се пързалят.
  • На тази възраст продължавайте да настоявате то да използва гърнето.
  • Когато е болно, не го лекувайте по съвети на приятели и близки. Задължително се обръщайте към вашия педиатър.