Проблемът с третата сливица е до болка познат на много родители. Обичайно се смята, че той е характерен най-вече за периода на детството, но всъщност може да се наблюдава и в напреднала възраст. Какво трябва да знаем за тази лимфна тъкан и какви са възможностите за нейното лечение, когато е уголемена или възпалена?     

За разлика от небните тонзили (сливиците), които са разположени в задната част на устната кухина, популярната като „трета сливица” (медицинското наименование е „аденоидни вегетации”) се намира зад носа. Малко известен факт е, че човек всъщност има 8 сливици, а не само 3. И аденоидните вегетации са част от една много сериозна лимфоидна структура, наречена Валдайеров пръстен, която организмът е създал, за да предпазва от инфекции горните и долните дихателни пътища на детето.

Третата сливица служи като бариера спрямо бактериите и вирусите, които навлизат през носа. Формирането й започва след първата година на детето, като нарастването й е най-осезателно между третата и шестата година. След седмата тя търпи обратно развитие, като обикновено изчезва или придобива миниатюрни размери през пубертета. Понякога остатъци от нея обаче се наблюдават и при възрастни хора.

Какви са причините за уголемена трета сливица при децата?

Не е необичайно при някои малчугани аденоидните вегетации да са с огромни размери, като понякога те могат да достигнат големината на орех и дори топче за пинг-понг. Точните причини не са съвсем ясни, но специалистите са установили следните факти. В много редки случаи детето може да има уголемена трета сливица по рождение. А често нарастването й е вследствие на поселване на различни бактерии на мястото на обичайните микроорганизми, обитаващи носоглътката, вируси, алергии, хронични възпалителни процеси на горните дихателни пътища. По този начин при всяко спадане на защитните сили на детето се стига до тежки инфекции, което води до увеличаване на аденоидните вегетации.

Какви са симптомите?

Значително уголемената трета сливица води до проява на симптоми на блокирани дихателни пътища като дишане през устата или хъркане по време на сън. Детето може непрекъснато да подкашля в опит да се изчисти натрупаният в гърлото секрет, тъй като носната секреция, която се произвежда ежедневно, е захваната от аденоида и не може да се отстрани. Освен това някои деца са по-предразположени към ушни инфекции отново заради задържането на секрети, които насърчават развитието на бактерии и пречат на нормалното вентилиране на носа.

В редица случаи се получава по-тежка инфекция на средното ухо, защото третата сливица притиска или блокира отварянето на Евстахиевата тръба (тя свързва средното ухо с гърлото) или самата тя е източник на такава инфекция. В такива случаи детето може да изпита лека загуба на слуха, липса на внимание по време на комуникация или болка в ушите. Значително уголемената сливица води и до нарушаване на достъпа на кислород във важни органи като мозъка и детето може да изостане в своето ментално развитие.

Ако се съмнявате, че детето е с уголемена трета сливица, задължително се консултирайте с УНГ специалист. Той ще препоръча рентгенография на носоглътката, ендоскопско изследване или акустична ринометрия в зависимост от възрастта и състоянието на детето, след което ще назначи нужната терапия.

Какво е лечението?

Лечението на възпалената и уголемена трета сливица е трудно и продължително. Обичайно конвенционалната медицина използва капки за нос, които имат за цел да отпушат носа и да спрат секрецията, антиалергични медикаменти, кортикостероиди, антибиотици и други химически лекарства. В случаите, когато назначената медикаментозна терапия не постигне очаквания резултат, се стига и до отстраняване на тъканта. Хирургичната намеса обаче само временно облекчава състоянието и не отстранява причината за увеличените аденоидни вегетации. Много често възникват рецидиви на заболяването и обостряне, изискващи повторна хирургична намеса. Освен това премахването на този защитен лимфоиден пръстен води до значително спадане на имунитета на детето и отваря врата към инфекции както на горни, така и на долни дихателни пътища.

Това прави особено актуално търсенето на алтернативни варианти. Най-перспективни от тях се оказват хомеопатичните препарати. За разлика от традиционното лечение, хомеопатичната терапия е напълно безопасна, не натоварва крехкия детски организъм и няма нежелани странични ефекти. Проведено клинично изследване в Украйна, в което са участвали 360 деца на възраст 3-9 г. с установени леки до средни аденоидни вегетации, доказва ефективността на лечението с хомеопатичните препарати Цинабсин и Тонзилотрен. Двете лекарства, давани в дозировка 3 пъти по 1 табл. на ден в допълнение с противовъзпалителна терапия в продължение на 1 месец, води до резултати, които са съизмерими с хирургично отстраняване на третата сливица. Установено е, че използването им при лечението на аденоидни вегетации значително удължава интервала между острите инфекции на носоглътката и намалява специфичните симптоми на възпалената трета сливица и използването на антибиотици, при това без усложнения и с много висок профил на безопасност.