Дишане
То идва и си отива като морето – през целия живот. В Индия дишането е издигнато в култ, дихателната гимнастика има водеща роля при йога упражненията. Повърхностното и бързо дишане причинява раздразнителност, води до умора и повишена агресивност. Децата имат нужда от по-дълго вдишване. Затова учете детето да поема въздуха дълбоко и бавно да го издишва през носа.

Къпане
В тропическите области майките навън от дома вземат бебетата си в скута или ги поставят на краката си, за да ги насапунисат и да ги изплакнат. По нашите географски ширини, където рядко може да се седне на слънце, дълго време къпането служи за поддържане на чистота. Че то може да е и ритуал, научаваме от народите, които живеят сред природата. Понякога акушерки съветват наскоро родилите да прилагат трик при къпането – при вдигане на детето от водата майката символично да го приема при себе си, допирайки го плътно до гърдите си.Пеене
Чрез пеенето децата се приближават до езиците на други народи. Ескимосите сами измислят люлчени песни, като редуват шумове и звуци. Така те композират песни специално за своите деца. Пробвайте и вие това!

Утоляване на жаждата
Горещо е и детето иска да пие лимонада вместо омръзналата му вода. Решението предлагат живеещите в сухите африкански степни области – там дините са целогодишни доставчици на течности. Сладки и въпреки това здравословни и нискокалорични!


Гугъл
Това е не само синоним за световен успех. Търсачката май също ни контролира, тъй като сме я захранили с твърде много информация за себе си. Когато следващия път търсите в Интернет най-добрата марка пелени за еднократна употреба или най-красивото боди, опитайте да се включите в някоя благотворителна инициатива на форума на майките. Така ще направите нещо полезно не само за детето си, но и за хора, които имат нужда от помощ.

Повече усмивки
Седнете пред бебето си и се усмихвайте. Особено когато съвсем не ви е до това. Будистките учители казват, че само хората, които могат да се усмихват, са способни на миролюбие. Което не значи само да повдигнете ъгълчетата на устата, а да изразявате чувство, тръгнало от сърцето към лицето ви. За успех може да се говори само когато усмивката е заразителна.

Масаж
Това, което в Европа се предлага като уелнес, в Мали е ежедневен ритуал, предаван от поколение на поколение. При масажа бебетата понякога се подхвърлят във въздуха, за да се научат да се справят със страха. Преди всичко обаче в Мали масажите заместват лекарския преглед. Майката, която всеки ден докосва интензивно детето си и прави гимнастика с него, знае кога нещо не е наред. В Индия и в Африка се казва, че деца, които постоянно се масажират, стават по-подвижни и опознават по-добре формите и границите на тялото си.

Близост
Още щом бебето се постави в люлката или в количката, вече се възпитава в самостоятелност. В Африка майките спят заедно с детето си, ескимосите разнасят по цял ден отрочето си в качулката на кожената си шуба. Телесният контакт, особено чрез допир на кожата ви до кожата на детето, е най-доброто за връзката помежду ви, тъй като при това се отделя хормонът окситоцин, който привързва. Близостта прави децата силни!

Ухото
Ухото наподобява обърнат ембрион и действително цялото тяло на човека е отразено върху ушната мида. Чрез акупунктура по него може да се лекуват например алергии. Вместо иглите, използвани в традиционната китайска медицина, днес има методи, които са по-подходящи за деца. Акупунктура чрез залепени топчета, които активират определени точки, когато детето си играе с тях, е напълно безболезнена. Между другото не се препоръчва продупчване на ушите, тъй като белезите могат да попречат на енергийните потоци.

Червеното
Според учените любимият цвят на всички бебета е червеният. Тайландците вероятно знаят това и украсяват шапките на бебетата си с големи червени помпони. От една страна, тези помпони предпазват главата на детето от удар с различни предмети, от друга – тайландците вярват, че червеният цвят защитава децата. Малко суеверие не е страшно, нали?

Носене
Бебешките колики, развитието на тазобедрените стави, връзката между родителите и детето – всичко това се повлиява положително, когато носите бебето. Шалът за носене (днешният слинг) е най-старото и ортопедично най-доброто средство за пренасяне на детето. Навсякъде в Африка и в Азия той се използва, като има различни модификации. Родителите в западните страни често се плашат от сложната техника на увиване в шала. Затова обикновено той се продава с подробно илюстрирано упътване за употреба.

Лошото време
Когато вали, децата в Уругвай не ходят на детска градина и на училище. Дори възпитателите и учителите не могат да се справят с традицията малчуганите да остават в леглото при лошо време и да пият специален чай, който укрепва здравето. В западните страни това е немислимо – хората почти са забравили как да релаксират. Но не е лошо да приучат децата си към това. Иначе те ще се образоват и ще работят само защото са длъжни да го правят, а не защото го искат.

Люлеене
Всяко дете може да се научи да спи. При това най-често със съвсем проста техника – люлеене. Тъй като и в Индонезия ръцете не винаги са свободни, за тази цел се използва конструкция, закачена на тавана, чрез която детето леко се полюлява назад-напред, както в майчината утроба.

Йога
Гимнастиката от Изтока има много почитатели по света. Тя помага да се компенсират недостатъците на съвременното общество. За децата, които лудуват, тичат и карат триколка, посещението на курсове по йога не е задължително. Въпреки това тези занимания са забавни – дори тригодишните не се затрудняват да повтарят простите упражнения, които съответстват на естествените им движения.

Помощ в готвенето

Детето ви може би не обича сарми? Мръщи ли се, когато обявите, че за обяд ще има доматена супа? Яденето е най-вкусно, когато сте го сготвили сами, тъй като се знае какво сте вложили в него. Дайте възможност на малчугана колкото може по-рано да ви помага при готвенето. Предимството е, че на две години той е напълно мотивиран и предпочитанията му ще се запазят и през целия му по-нататъшен живот.

Заедно на масата
Най-малко първо, второ, трето, ароматни подправки и най-малко два часа на масата – тази традиция все още се спазва от французи и италианци. Тя никак не е лоша, като се има предвид, че тези, които се хранят заедно, разговарят помежду си и затова имат по-малко проблеми според някои специалисти.

Грижи за другите
Колкото по-бедни, толкова по-широко скроени – семействата от Третия свят са известни с гостоприемството си. Гостите им получават най-доброто място за спане, а понякога и последната храна. Всеки човек се приема като обогатяващ обществото, всички държат един на друг, не са необходими нито ясли, нито старчески домове. Можете ли да си представите, че напълно непознато семейство би могло да пренощува у вас? Или че шефът ще ви предложи да водите детето си в офиса? Ако не можете, имайте повече уважение към боговете, които са ни изпратили тези хора!

Из чуждестранния печат
Катерина Кирилова