28 май 2014 г.

Свръхтеглото и затлъстяването сред населението включително при децата са сериозен и увеличаващ се проблем за общественото здраве. Необходимо е да се проучат факторите на този феномен, за да се намерят ефективни превантивни мерки. Върху тази теза се обединиха участници в XXІ-я Европейски конгрес по проблемите на затлъстяването, който се провежда от 28 до 31 май в София.

От докладите станаха ясни резултатите от проучване на национално представителна извадка от 2468 деца на възраст между 0–5 години и техните майки. Според данните на специалистите жените страдат от наднормено тегло преди бременността в 18,4% от случаите, от наднормено тегло – 12,3 %, а затлъстяване се наблюдава при 3,7% от  случаите.


Данните за теглото и ръста на изследваните лица са получени чрез персонални интервюта и от медицинските картони. От докладите стана ясно още, че нездравословното наддаване на тегло при кърмачета от 0 до 3 месеца води до увеличен риск от наднормено тегло в по-късна възраст.

Пред учените стои въпросът да открият генетичната предразположеност към затлъстяване. Последните изследвания целят да се установи връзката между режима на хранене, гените и свръхтеглото. Така хората, предразположени към затлъстяване, ще могат отрано да спазват определен диетичен модел, подходящ за тях.


На събитието в София присъстват изтъкнати учени от България и чужбина, както и много студенти по медицина, журналисти и заинтересовани лица.