Всеки трети човек на планетата не спи спокойно и по цяла нощ се върти в леглото. Безсънието не е болест, а синдром, борбата с който трябва да започне навреме.

Най-общо проблемите са два: трудно заспиване или накъсан нощен сън, при който всяко събуждане води до мъчително заспиване отново. Твърдението, че човек има нужда от 8 часа сън в денонощието, е много спорно, защото не  количеството, а качеството на съня е от решаващо значение за доброто здраве. Британецът проф. д-р Йън Осуалд твърди, че и от многото сън може да има опустошителни последици, както от безсънието. След безсънна нощ остават „следите“ – отоци на клепачите, разсеяност, нервност, безброй прозевки...Повечето хора не могат да определят колко спят и само след една безсънна нощ прибягват до хапчето за сън, преди да направят усилие да поканят Морфей в леглото. За бременните и кърмачките този подход е опасен.

Причините за безсънието
са много: физическа и психична преумора, прием на храни и напитки, които гонят съня, неблагоприятна околна среда, пълнолуние, бременност... Бременната е атакувана от купища безпокойства, които често я държат будна през нощта. Любопитно е, че 50% от бременните спят повече – около 10 часа, и сънят им е добър. Другите 50% мислят за проблеми около бебето, раждането... Те гонят съня им, след което през деня са отпуснати, тъжни, безсилни, вяли.  Последици от безсънието са „подскоци“ на кръвното налягане нагоре-надолу, отключване на захарен диабет, отслабване на имунната система, нарушения на паметта, повехнала кожа, подпухнали клепачи, драстично нарушаване на ритъма на заменянето на остарелите клетки с нови, защото това става само при добър сън, и то нощем.


Сънят има три фази:
 Лек сън – 50% от целия цикъл.
 Дълбок сън – 25%. Нарича се бавновълнов, защото при него всичко в организма работи на бавни обороти. Този сън е свързан с освежаването, ободряването и възстановяването на силите.
 Фаза на сънищата – 25%. Под затворените клепачи се наблюдава движение на очните ябълки, кръвното налягане леко се повишава,  дишането се ускорява, мускулатурата на цялото тяло се отпуска и... идват сънищата.

Смята се, че при дълбокия сън почива тялото, а по време на третата фаза отдъхва душата. Ако се наруши само една от трите фази на съня, цялата система излиза от релси. И трите се повтарят 2–3  до 4 пъти нощем.

Безсънието може да се преодолее с подходящ режим и рационално хранене. 
В режима влизат
някои задължителни условия:

 Спалнята да е тиха, а осветлението – дискретно или загасено. Температурата в помещението да е около 18 °С. При сън телесната температура спада с 1–1.5 градуса. Въздухът в стаята да е умерено влажен
 Леглото да е удобно. В него човекът, доживял 70 години, прекарва около 25 години, т.е. 1/3 от живота си.
 Топлият душ 5 до 8 минути преди лягане действа успокояващо.
 Четенето на 2 до 10 страници от книга с лек сюжет бързо приспива.
 Леката разходка до 30 минути преди лягане също е „хапче“ за сън.
 През 9-те месеца спете сама в леглото. Обикновено през нощта човек се обръща наляво и надясно около 15 пъти. С  партньора си не „плувате“ синхронно, т.е. неговите обръщания едва ли съвпадат с вашите и това ще ви разбужда.
 Лягайте в един и същи час или поне с разлика от плюс-минус 30  минути. Така ще създадете биоритъм на съня.

В борбата срещу безсънието е важен и
хранителният режим
 След 16 ч. не пийте кафе, кока-кола, газирани напитки и не яжте препоръчителния 30 г шоколад.
 Доказано е, че недостигът на витамин Е в организма води до упорито безсъние, затова в дневното меню включвайте зехтин, листни зеленчуци, яйце, мляко, овесени ядки, зърнени продукти. Те са богати на този витамин.
Вечеряйте рано – през зимата до 19 ч., а през лятото около 20 ч.
 Никога не лягайте гладна, особено сега, когато сте бременна или кърмите. Ако почувствате глад, след час-два, въпреки добрата вечеря, изпийте чаша прясно мляко или хапнете един сухар или парче сирене, или плод – ябълка, банан, ягоди... Бананът и крушата са приятели на съня. В тях има калий, който успокоява мозъка и сърцето. А когато те са спокойни, идва и сънят.
 Вечерята не бива да е обилна и мазна (освен ако не е риба на скара – сьомга, скумрия). Салатата да не е в голямо количество, за да не се подуе стомахът от многото фибри (целулоза).
 Преди лягане изпийте успокояващ липов чай или чай от маточина, лавандула, копър. Чаят от лайка действа релаксиращо, антиоксидантно, приспиващо. Дори само уханието му има сънотворен ефект. Добре е да подсладите чая с 1 ч.л. мед, ако не сте алергична. Глюкозата от него ще помогне на мозъка да блокира орексина. Той е неврохормон, който отговаря за възбудата на клетките на мозъчната кора и на подкорието. Когато те се успокоят, идва и сънят.
Поставете под възглавницата си билки – мента, лавандула, маточина, здравец, или листа от рози или орехи.
Не пропускайте следобедния сън между 13 и 16 ч.
Запомнете, че най-големите врагове на съня са телевизорът, компютърът, мобилният телефон, чашата алкохол или кафето, преяждането вечер, тревожните мисли. Не вземайте хапчета за сън!

Д-р Милка Жижанова–Милушева 

Мляко за лека нощ

Чашата прясно мляко има магично приспивно действие. Защо? То съдържа незаменимата аминокиселина триптофан. Когато тя е в норма, действа успокояващо на мозъка, а калцият от млякото помага мозъкът да усвои ефективно тази аминокиселина. Млякото има въздействие и върху психиката на бременната, която е по-чувствителна. То я връща в детството, когато чашата с бялата течност е олицетворявала уюта и безгрижието.

Картофите, освен че са вкусни, са също съюзник на съня. За вечеря хапнете печени или варени картофи, картофена салата, пюре. Този зеленчук неутрализира киселините, които се произвеждат от приетите храни, а също така дозира количеството триптофан за добър сън. Защото, ако това не се случи, триптофанът в съюз с витамин В6 произвежда серотонин – хормона на радостта. А вие искате да спите, а не да се веселите, нали?