странични ефекти и може да се прилага при малки деца, бременни и дори при хора с хронични заболявания.
„Специфичната имунотерапия може да се провежда както преди зачеването, така и през бременността. Лечението на полинозата по никакъв начин не влияе на вътреутробното развитие на бебето, на раждането или на кърменето", допълва алерголожката.

Даниела Добрева

/Каре/
Кожните алергии са по-чести през 9-те месеца
Често, под влияние на хормоналните промени през бременността могат да се появят екземи, контактен дерматит или кожни алергии. Препоръчително е, преди да нанесе някакъв хидратиращ лосион или крем против стрии върху тялото си, бъдещата майка да направи прост тест за поносимост, като нанесе малка част от продукта върху вътрешната част на предмишницата. Ако след половин час зоната не е зачервена, препаратът не е алергизиращ и спокойно може да се използва.

/Каре/
Риск за бебето, ако мама е алергична?
Установено е, че жените, страдащи от алергия, раждат деца, при които производството на имуноглобулин Е е по-високо и те са предразположени към атопичен дерматит. Когато и двамата родители са алергични, рискът за детето им е 60%. Още в кърмаческата възраст повечето предразположени към алергия деца проявяват непоносимост към казеина (бавно усвояем протеин) на млякото или развиват атопичен дерматит.


Съвременните методи за диагностика и лечение на алергиите позволяват след навършване на 2 год. на детето да се направи тест за установяване на алергена и да се проведе специфична имунотерапия. Разработени са препарати за имунотерапия, които се впръскват под езика и са подходящи за най-малките, тъй като са безболезнени за приложение.