Жените, страдащи от алергични заболявания, често се страхуват, че през бременността състоянието им може да се обостри и това да застраши здравето на нероденото им дете. Всъщност през 9-те месеца алергичното състояние е възможно както да се влоши, така и да се подобри или да остане без промяна.

Установено е, че през бременността в организма на жената се увеличава производството на хормона кортизол, който притъпява бурната алергична реакция. Често под влиянието му алергичните прояви могат да затихнат. След раждането нивото на кортизола се връща към нормалните си стойности и  алергичните пристъпи може да се възобновят.

„Проявите на алергия при бременните са индивидуални и зависят от фактори като имунната система на бъдещата майка и вида на алергичното заболяване. Под влияние на хормоните лигавиците набъбват и понякога това повишава риска от обостряне на състояния като бронхиална астма и алергичен ринит", обяснява д-р Людмила Ранкова – алерголог в Националната многопрофилна транспортна болница „Цар Борис III" – София.

Бронхиалната астма е заболяване, чийто контрол по време на бременността е предизвикателство както за бъдещата майка, така и за лекуващия я алерголог. Антихистаминовите и  кортикостероидните препарати, които обичайно се прилагат при това страдание, не са подходящи за орално или инхалаторно приложение през 9-те месеца. Тези лекарства имат седативен ефект и могат да увредят нервната система на бебето.


„За всяка бъдеща майка, страдаща от астма, трябва да се изготви

индивидуален план за лечение

на състоянието, който да започне преди зачеването и да се спазва през целия период на бременността", съветва алерголожката.

Пролетта е сезонът, който зарежда с енергия и настроение, но цъфтящите треви и цветя създават проблеми на страдащите от алергия към полените. Полинозата, наричана още сенна хрема, е най-честото алергично заболяване, засягащо една четвърт от населението на Земята. В България близо 1 млн. души страдат от сенна хрема и от началото на пролетта до края на лятото, когато приключва цъфтежът на плевелите и тревите, се оплакват от конюнктивит, сърбеж и запушване на носа, поява на воднист или слузест секрет. Често, освен от полени, алергичният ринит се причинява и от домашен прах, плесени или животинска козина. Ако симптомите се проявят за първи път по време на бременността, може да се отнася за хормонален ринит. Той се дължи на набъбване на носната лигавица под влияние на хормоните прогестерон и естрогени и въпреки че няма нищо общо с алергичния ринит, симптомите му са същите.

"Обострянето на полинозата през бременността създава дискомфорт на бъдещата майка, но не крие никакви рискове за вътреутробното развитие на бебето", успокоява д-р Ранкова. Тя допълва: „Препоръчително е бъдещите майки да избягват максимално алергена. Когато това не е възможно и алергията се прояви, допустимо е да се прилагат локални кортикостероидни препарати на основата на морска сол или да се провежда специфична имунотерапия, назначена от специалист."

Специфичната имунотерапия

е единственият метод за лечение на полинозата. Целта на имунотерапията е в организма да се вкарат минимални дози от алергена. Така имунната система сама изгражда своята защита към алергизиращото вещество и при повторна среща с него не реагира остро.

През есента или зимата – извън периода на разпространение на полените – се прави тест за откриване на алергена и се започва постепенна хипосензибилизация на организма. Имунотерапията няма противопоказания или странични ефекти и може да се прилага при малки деца, бременни и дори при хора с хронични заболявания.

„Специфичната имунотерапия може да се провежда както преди зачеването, така и през бременността. Лечението на полинозата по никакъв начин не влияе на вътреутробното развитие на бебето, на раждането или на кърменето", допълва алерголожката.

Даниела Добрева

 

/Каре/

Кожните алергии са по-чести през 9-те месеца

Често, под влияние на хормоналните промени през бременността могат да се появят екземи, контактен дерматит или кожни алергии. Препоръчително е, преди да нанесе някакъв хидратиращ лосион или крем против стрии върху тялото си, бъдещата майка да направи прост тест за поносимост, като нанесе малка част от продукта върху вътрешната част на предмишницата. Ако след половин час зоната не е зачервена, препаратът не е алергизиращ и спокойно може да се използва.


/Каре/

Риск за бебето, ако мама е алергична?

Установено е, че жените, страдащи от алергия, раждат деца, при които производството на имуноглобулин Е е по-високо и те са предразположени към атопичен дерматит. Когато и двамата родители са алергични, рискът за детето им е 60%. Още в кърмаческата възраст повечето предразположени към алергия деца проявяват непоносимост към казеина (бавно усвояем протеин) на млякото или развиват атопичен дерматит.

Съвременните методи за диагностика и лечение на алергиите позволяват след навършване на 2 год. на детето да се направи тест за установяване на алергена и да се проведе специфична имунотерапия. Разработени са препарати за имунотерапия, които се впръскват под езика и са подходящи за най-малките, тъй като са безболезнени за приложение.