Зелето има много „псевдоними”: северен лимон (съдържа толкова витамин С, колкото и цитрусовите плодове), витаминна бомба (богато е и на много други витамини), зелена роза (заради вида му)...
Зелето е третият основен зеленчук в българската кухня след картофите и боба. От него – прясно или кисело, се приготвят много ястия.Малко история
Зелето е едногодишно растение, познато от хилядолетия в целия свят. Родината му е Северна Азия. В 1990 г. ООН го включи в списъка на 20-те най-важни зеленчука за човека. Известни са около 100 вида зеле. Най-често се консумират бялото, зеленото и карфиолът. Напоследък българската трапеза се обогати и с броколи и китайско зеле. Древните консумирали зелето за здраве и красота. Египтяните го поднасяли като деликатес. То имало запазено място на тържествените трапези в Гърция. Питагор го обявил за „веселия зеленчук”, защото консумацията му водела до смях и бодър дух. Хипократ пък препоръчвал да се пие сок от зеле за лечение на сърдечни болести и стомашни неразположения. Римляните често го хапвали, но с листата му налагали и рани и възпалени стави. Римските зелеви огретени са познати в цял свят.

Достойнства
В зелето има каротин (провитамин А), витамини С, В1, В2, В3, В12, Р и К. Всички те се запазват и в киселото зеле, ако то се съхранява на хладно място и е покрито с приготвена по правилата саламура. Зелето е по-богато на витамин Р от спанака и магданоза. Този витамин не позволява унищожаването на витамин С чрез окисление, укрепва стените на кръвоносните съдове, поддържа в добра форма имунната система, предпазва венците от кървене. В зелето има и фолиева киселина –  изключително важна за бременните и кърмачките. Тя е витамин от група В. Предпазва от анемия, осигурява добра лактация, унищожава лошите чревни бактерии, намалява риска от сърдечно-съдови болести и предпазва човешкия зародиш от аномалии.

Всички видове зеле са богати на микроелементи. Повечето от тях също са особено нужни на бременните и кърмачките: калций, магнезий, желязо, фосфор, йод, мед, манган, цинк, калий и натрий, кобалт, никел, хром, бром.

Манган. Заздравява костите, активира действието на витамин В1 и витамин С, прогонва умората, усилва паметта, подобрява рефлексите и има успокояващо действие.
Кобалт. Част е от витамин В12 и е важен за образуването на еритроцитите, т.е. бори се с анемията.
Хром. Подпомага растежа, понижава високото кръвно налягане и повишената кръвна захар, потиска глада и е добър помощник в борбата с килограмите.
Бром. Успокоява нервната система, има бактерицидно действие.
Цинк. Участва във всички обменни процеси в организма, поддържа в отлично състояние клетките. Нужен е изключително много на ензимите (ферментите).
Мед. Помага за усвояването на желязото и превръщането му в хемоглобин.
В китайското зеле има вещества, които предпазват от рак на маточната шийка и гърдата.

Зелето е нискокалорична храна, затова се включва в диетите за разумно намаляване на повишеното телесно тегло. Неговата целулоза запълва стомаха и намалява чувството на глад, но съдейства и за изгарянето на мазнините. Най-добре консумирайте зелето сурово, във вид на сок или добре сварено. Фибрите му са бич за ленивите черва, което го прави особено полезна храна при запек. Подправяйте зелевите салати със зехтин или с олио. В горните най-зелени листа има много хлорофил. Измивайте добре зелето, но не изхвърляйте тези листа. Хлорофилът в тях е мощен фактор в борбата с всякакъв вид бактерии и вируси. С листата може да налагате рани, изгорено, циреи. Тези листа са и естествен дезодорант – докато изсъхнат (час-два), освежават въздуха в стаята.

Зелето е изключително полезна храна за боледувалите от хепатит, за злоупотребяващите с алкохол или за склонните да образуват пясъци и камъни в жлъчния мехур и бъбреците.
Най-много зеленчукова захар и витамини и малко белтъци има във вътрешните листа и в кочана. Не изхвърляйте кочана, а го настъргвайте в салатата. Киселият кочан нарязвайте на ситно и го добавяйте в яденето.
Не забравяйте, че пресният зелев сок понижава лошия холестерол. Киселият пък е най-добрата напитка при махмурлук.

Д-р Милка Жижанова – Милушева
диетолог

Бонус!
Сярното съединение сулфорафин, което се съдържа в зелето, унищожава хеликобактер пилори – бактерията, която причинява язвата на стомаха и на дванайсетопръстника.
Британски диетолози съобщиха, че прясното зеле и спанакът предпазват от диабет от втори тип, а пиенето на пресен зелев сок задържа развитието на катарактата.