Първите месеци с бебето са бурни. Сънят не е най-важното, но и когато бебето отдавна спи непробудно, много майки будуват нощем. Какво помага?


В началото всичко е наред – бебето е у дома, мама и татко са свръхщастливи. Да се става нощем през три часа, да се кърми или храни бебето, да се повива и да се носи напред-назад – всичко това почти носи радост! Наистина на следващия ден умората не може да се прикрие и тя се натрупва с всяка нова седмица. Но нали това е в реда на нещата, когато имате новородено бебе?! Чувствате се като насън – щастливи, уморени, раздразнителни. Този период все пак е нещо съвсем специално!

Данни от анкети на “9 месеца” показват, че майките, а и много бащи през първите месеци будуват средно един до три часа през нощта. Но в началото липсата на сън не тормози толкова родителите, особено майките. Причината вероятно е вълната от ендорфини (хормоните на щастието), която залива предимно майките след раждането. Предполага се също, че кърменето има положително влияние чрез хормона пролактин, който помага да се заспи по-скоро след кърмене.
Хормоналната буря помага субективното усещане често да не съвпада с обективното състояние на организма. Недостатъчният или силно накъсаният сън обаче не минават без последствия. Нарушеният нощен ритъм не само причинява умора, но може да се отрази и на здравето, като засегне имунната система, обмяната на веществата, умствената работоспособност и хормоналното равновесие. Казано по-точно – паметта отслабва, концентрацията намалява.

За щастие 2/3 от бебетата започват да спят непробудно към края на третия месец, като дават възможност и на родителите си да почиват 6–8 часа през нощта.
Интересното е, че когато бебето най-после започне да спи непробудно, това не означава автоматично, че и родителите отново ще спят добре. И при сладко спящото бебе майката може да продължи да е нащрек. Дали биберонът е още в устата му, защо тази нощ хърка така странно...?
Честно казано, напрегнатият (stand-by) сън на родителите не приключва с първия рожден ден на детето. Често минават години, докато сънят стане както преди, понякога промяната на ритъма остава трайно.
Случва се и проблемът със съня просто да е някакво недоразумение. Може би ще ви помогне изясняването му.

Бебето ми не може да заспи без мен
Разглезването се превръща почти в идеологически проблем. Заспиване на гърдата, на ръце, при пусната прахосмукачка – през първата половин година това е напълно нормално. Бебетата се нуждаят от близост и защитеност. Само че те свикват с хубавите ритуали и по обясними причини трудно отвикват от тях. Затова трябва да признаете, че вашето бебе изисква тези ритуали и когато вие отдавна вече не ги искате – три пъти през нощта, през втората, третата и четвъртата година.
Обратно – бебета, които рано са научени да заспиват самостоятелно, помагат за добрия сън и на родителите си. Въпреки че често се будят нощем, те бързо заспиват отново без допълнителни ритуали. Това означава, че трябва да стимулирате самостоятелността на вашето бебе и по този начин цялото семейство ще възстанови най-бързо здравия си сън.

Все аз ставам!
Когато времето за кърмене минe, повечето двойки се правят, че спят. Ако най-после единият отстъпи, другият се прави, че току-що се е събудил и предлага на партньора бързо да стане. Той обаче вече не иска подкрепа в този момент... Всеки е наясно с игричките на другия и се ядосва наум. С времето това води до неприязън и лошо настроение. По-добре е нещата да се обсъждат ясно и открито. Някои родители си разпределят нощните дежурства по равно, за да може единият да спи спокойно поне всяка втора нощ. Няма значение как ще се споразумеете, важно е да въведете правила и да няма караници, които прогонват Сънчо.

Използвам всяка дремка на бебето през деня, за да поспя
Когато е изтощен, човек е склонен да надценява потребностите си от сън. Примерна сметка: бебето ви се нуждае средно от 15 часа сън на денонощие, а вие – от осем часа. Ако използвате всеки сън на бебето за подремване, ще имате проблеми през нощта. Тук може да помогне „сънната диета”. Старайте се да поспивате само половин час следобед, остатъка оставяйте за през нощта.

Докато бебето спи, ще изпера...

Добре е да си поставяте задачи, но не непрекъснато! Като детето си и вие имате нужда от ритуал за лягане. Вечер около час преди лягане правете нещо разтоварващо – четете, пийте чай, гледайте любимо предаване... И организмът на възрастните се настройва към този модел. След известно време сигналът е уловен – време е да си легнете!

През седмицата не се наспивам, но ще наваксам през почивните дни

Ако искате да компенсирате недостига на сън със сънен маратон през почивните дни, най-късно в понеделник ще сте жертва на напълно нарушения ритъм. Добре е в края на седмицата да увеличите съня си с един час, но повече не се препоръчва. Ако таткото е в парка с бебето, може да използвате това време за други занимания – четене на вестник, пиене на кафе, разговор по телефона с най-добрата приятелка.

Теодора Христова 
психолог