Кога детето изпитва желание за независимост? Към края на първата година то вече има представа за собствените си възможности и започва да проявява стремеж към свобода. Не го поставяйте в рамка. Позволете му да се изявява, да показва предпочитанията си. В крайна сметка задачата на родителите е да научат детето си да се справя само, а не постоянно да го облекчават чрез грижите си. За да е жизнеспособно, то няма нужда от прекалената ви опека. Стимулирайте свободолюбивия дух на малчугана, но разумно. Отървете се от страха, че неговата самостоятелност ще ви отдалечи един от друг.

Обичам тялото си
Майките обожават да пощипват и целуват пухкавото си бебе – особено по време на къпане и преобличане. След първата година обаче може да се изненадате от проявяваната съпротива. Детето вече не иска да го галят толкова често и предпочита само да ляга в креватчето – без чужда помощ и мили думи. Опитите с четката за зъби и гребена са повече смешни, отколкото успешни, но важното е, че то вече поема инициатива.


Не се изнервяйте от непохватните хигиенни манипулации на детето. Все пак това е само началото. Ако е нужно, може да измиете зъбите повторно.

Вкусно е и ще ям сам
Едногодишното дете вече проявява рефлекси за самостоятелност и иска само да хваща лъжицата.

Не се сърдете, че навсякъде около него е изцапано – то просто иска да яде само.  А важното е, че погълнатото има вкус на свобода! Ако упорствате постоянно да помагате на малчугана, за да спестите време или усилия, ви очакват доста главоболия. Детето ще стиска устни, ще се лигави и накрая яденето пак ще е на пода…

На модно ревю с обърнати ръкави
Едногодишните още нямат претенции за цветове и материи, но определено имат мнение за това кой ще ги облича. Детето вече иска самостоятелно да избира дрехите си. Е, сигурно ще му е нужна помощ, но бъдете деликатна. Не се изнервяйте, ако то е обърнало ръкавите на блузата или крачолите на панталона. Всъщност малчуганът се затруднява най-вече от размерите – запъхтяно се мъчи да вкара крака си в дрешката на куклата или се ядосва, че шапката на мама все пада пред очите му. Не му се карайте, а деликатно му оказвайте помощ.

На разходка или… на състезание
Детето вече е проходило и няма търпение да разглежда света. Запътва се къде ли не, а вие дърпате количката след него. Трудно е, но няма как. Въоръжете се с търпение и му помагайте да свикне със свободата си. Понякога разходката ще се превръща в състезание, но и това е до време. Крачетата не са така силни – скоро те ще се изморят и малчуганът ще поиска отново да седне в количката.

Родна реч омайна, сладка
Помните ли странните и смешни думички, които детето ви е казало за първи път? Елечето може да стане „ече”, а бонбончето – „богонче”, но вие разбирате кода, нали? Това са първите опити на малкото човече да комуникира и да назовава нещата с думи. Между една и две години говорът на детето се развива много интензивно. Въпреки това неговият речник още е твърде беден. То трудно се изразява свободно, а и изречените от него думи не винаги звучат както трябва. Но пък чрез говора малчуганът най-после може да изрази всъщност какво иска и какво не иска.

Разумна свобода, не своеволия

Въпреки че е важно да поощрявате независимостта на детето си, все пак не бива да робувате на стремежа му към самостоятелност на всяка цена. Правете разлика между това, което е нужно за него, и онова, за което има време... Във всяка ситуация преценявайте кое е възможно и кое – не. Ако нямате време, облечете набързо детето, без да се нервирате, че то иска да си играе. Може да му обясните, че закъснявате за работа или за важна среща и затова то трябва да побърза, но не разчитайте на съчувствие. По-добре е да отвлечете вниманието на малчугана с играчка или с книжка, вместо да му разяснявате тънкостите на ситуацията. Научете се да преценявате адекватно момента – понякога е подходящ поучителен урок, понякога бързи действия.

Павлина Желева
психолог